Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägningar när Apoteket ska öka öppettider

Mer än 700 anställda mister jobbet när Apoteket ska bli effektivare.

Annons
I torsdags kom siffror som visar att Apoteket AB gick med förlust förra halvåret. Samtidigt ökar domen i EG-domstolen i våras trycket på apoteken att minska köerna och öka öppettiderna.
För att få ordning på siffrorna och bli effektivare aviserar Apoteket därför ett åtgärdsprogram som innebär att administrationen bantas och en del verksamhet läggs ut på entreprenad.
Framförallt drabbar uppsägningarna lokalvårdarna. Mellan 600 och 650 personer sägs upp och städningen läggs ut på entreprenad.
För Sundsvalls del berör detta 67 städerskor.
 Många av lokalvårdarna är mångåriga arbetare i Apoteket så det här måste göras med stort ansvarstagande från oss. Vi diskuterar olika stödåtgärder med facket, säger informationschefen Thony Björk.
Utöver det mister åtminstone 100 personer på huvudkontoret och distriktskontoren jobbet. Distriktskontoret för Västernorrland finns i Umeå.

Ökade krav
Oavsett domen i våras tror Thony Björk att Apoteket kommer att mötas av ökade krav på rationaliseringar och effektiviseringar i framtiden.
Inte minst gör generikareformen, som innebär att apoteken byter ut dyrare receptbelagda läkemedel mot billigare, att Apoteket gör en mindre vinst.
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har också sagt att hon kan tänka sig att tillåta försäljning av ett mindre sortiment receptfria läkemedel, som nikotinersättningsmedel, i vanliga butiker.
För kunderna ska satsningen på effektivitet leda till ökade öppettider, fler apotek och snabbare betjäning i särskilda snabbkassor.

Mer läsning

Annons