Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska ägandet har ökat i Skandia

Utlänningarna tar över ägandet av Skandia allt mer. Därmed talar det mesta för att Old Mutual får igenom sitt bud.

Annons
Det utländska ägandet av Skandia har ökat den senaste månaden, visar ägarstatistik från Skandia, VPC och SIS Ägarservice.
Drygt 66 procent av Skandiaaktierna kan nu vara i utländska händer sedan Credit Suisse First Boston nyligen flaggat upp som storägare. Men enligt Harry Vos, chef för Skandias investerarenhet, vet man inte om banken köpt aktierna av svenskar eller av andra utländska ägare. Den officiella siffran per den sista november är därför att det utländska ägandet uppgår till 63 procent:
 Något annat vet man inte, säger Vos.
Man kan anta att den absoluta merparten av de utländska ägarna är positiva till för Old Mutuals bud på Skandia. Enligt uppgifter i Dagens Industri ska en av huvudmotståndarna till Old Mutual, Skandias vd Hans-Erik Andersson, vid ett extra styrelsemöte i onsdags mer eller mindre ha erkänt slaget förlorat.
Harry Vos vill inte kommentera uppgifterna. Enligt honom kan man inte med utgångspunkt från ägarstatistiken med någon säkerhet uttala sig om hur många som stödjer budet.
Först den 16 december, när budtiden går ut, klarnar läget definitivt.
 Det finns inga uppgifter tillgängliga dessförinnan, säger han.
Old Mutual senaste budvillkor är att minst 50 procent av Skandias ägare måste säga ja för att sydafrikanerna ska gå vidare med affären.
Samtidigt visar statistiken att flera av de stora svenska fondjättarna sålt av delar av sitt Skandiainnehav under november. Handelsbanken fonder, Nordea fonder och Föreningssparbanken har alla minskat sitt ägande. Flera av dessa har deklarerat sitt tydliga nej till affären, åtminstone på nuvarande budnivå.
Även aktiemarknaden verkar ha bilden klar för sig. Priset på Skandiaaktien, som steg under torsdagen, indikerar allt tydligare att affären kommer att gå igenom. Rabatten - skillnaden mellan värdet på budet och aktuell Skandiakurs på börsen - är nu nästan helt utraderad, skillnaden var på torsdagen 35 öre.

Mer läsning

Annons