Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valmet i Sundsbruk fick rekordstor order från SCA

/
  • Så här kommer den nya fiberlinjen som vi ska leverera till Östrandsfabriken att se ut, visar Stefan Mattsson, chef för affärsenheten Fiber processing på Valmet.

Glädjen är stor på Valmet i Sundsbruk.
Man har tagit hem sin största svenska order någonsin och det från grannen, SCA Östrand.
Valmet beräknar att den ska ge 150 årsjobb, mycket av det i Sundsbruk.

Annons

SCA ska investera totalt 7,8 miljarder i en nära nog ny massafabrik på Östrand. Det ska fördubbla produktionen och göra Östrand till världens största fabrik för blekt barrsulfatmassa.

Läs också: Efter SCA:s storsatsning – även Bekab bygger ut

Nu har Valmet och dess konkurrent Andritz utsetts till huvudleverantörer av maskiner och utrustning, ungefär hälften var.

Det torde innebära att Valmets order är värd nära två miljarder kronor. Därmed är det en av de största beställningarna som företaget fått.

En del av leveransen ska göras i Karlstad och i Göteborg, men den största delen hamnar i Sundsbruk.

– För oss i Sundsvall är det den största inhemska ordern någonsin, säger Stefan Mattsson, chef för affärsenheten Fiber processing.

I dag har man 410 anställda i Sundsbruk, varav 100 i verkstaden. Dessutom har man ett 50-tal inhyrda i verkstaden och över 80 på ingenjörssidan.

– Det här gör att vi kommer att behöva mer personal, men vi kommer inte att anställa utan att reglera det med att anlita fler konsulter, säger Stefan Mattsson.

Läs också: Investeringen skapar 1 500 byggjobb

I motsats till pappersindustrin har massafabrikerna gått bra de senaste åren. Efterfrågan på massa till kartong och mjukpapper ökar med 1–2 procent per år.

Så i verkstaden i Sundsbruk har de fullt upp. Valmet tog hem en relativt stor Kina-order tidigare i år och håller bland annat också på att leverera några tvättpressar till Iggesunds bruk.

– Vi har jobb nu fram till sommaren och för vår del innebär Östrandsordern att vi börjar jobba med den efter sommaren, så det passar perfekt tidsmässigt, säger produktionschefen Markus Ajax.

Den nya fiberlinjen ska tas i drift i maj 2018.

Mer läsning

Annons