Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt med vattenskador

Vattenskador är fortfarande den vanligaste försäkringsskadan. Skadorna har inte blivit fler, men i takt med att klinkers och kakel ersätter tapeter och plastmattor ökar reparationskostnaderna — i alla fall när det gäller fritidshus.

Annons
Hos Trygg Hansa ökade snittkostnaden för att renovera fritidshus med 16 procent i fjol jämfört med 2003 från 29 400 kronor till drygt 35 000 kronor.
 Det kan bero på att man använder finare material när man renoverar sina hus än tidigare. Det gör att det blir dyrare när skadorna ska lagas, säger Krister Berg som är besiktningschef på Trygg Hansa.
Olika former av stenmaterial har blivit vanligare på bekostnad av plast.

Samhällsproblem
Länsförsäkringar får in hundra anmälningar som rör vattenskador varje dag. Förra året uppgick bolagets totala kostnad för vattenskador till 600 miljoner kronor. IF:s årliga kostnad uppgick till en miljard kronor och för Trygg Hansa kostade vattenskadorna närmare 1,5 miljarder kronor.
 Det betyder att vattenskadorna är ett samhällsproblem, säger Rolf Kling som jobbar med tekniska frågor hos VVS-installatörerna, rörinstallatörernas branschorgan.

Badrum vanligast
Vattenskadorna uppstår oftast i badrum. Enligt Berg beror skadorna ofta på eftersatt underhåll.
 Det är vanligt med dåliga vattenledningar och brister i anslutning till golvbrunnar, säger han.
If får in flest anmälningar om vattenskador i villor och fritidshus. Håkan Peterson, ställföreträdande besiktningschef, tror att byggnadsmaterialet ligger bakom.
 Villorna är oftast byggda av trä medan flerfamiljshusen är byggda i betong. Från sommar till vinter händer det en hel del med trähuset. Det krymper och sväller om vart annat, vilket ökar slitaget på badrummen.
Varken Trygg Hansa eller Länsförsäkringar har några statistiska belägg för att skadorna blir fler om bostadsägarna sköter reparationerna själva. Men i samband med besiktningar har Länsförsäkringar upptäckt många fel.
 Man har inte förstått vikten av att göra ett riktigt grundarbete och tänker mer på det kosmetiska. Man kan inte lägga ett tätskikt efter en halvtimmes tv-program, säger Hans Frank, skadechef hos Länsförsäkringar.

Mer läsning

Annons