Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje svensk köpte tjänster svart

/

Annons
En tredjedel av svenskarna har köpt en tjänst svart under det senaste året, visar en undersökning som Skatteverket har låtit Demoskop genomföra.
Män är överrepresenterade, 37 procent svarar ja på frågan jämfört med 27 procent av kvinnorna. Villaägare och höginkomsttagare tillhör också dem som oftare än andra köper svarta tjänster, enligt konsultföretaget Unionkonsult som sammanställt siffrorna och andra svartjobbsundersökningar i en rapport.
Sammanlagt tillfrågades över 2 000 personer mellan 15 och 89 år, skriver Dagens Nyheter.
I den genomgång som konsultfirman Unionkonsult gjort av Skatteverkets rapporter framgår att kampanjer inte är särskilt effektiva för att få bort svartjobbandet. Men Skatteverkets Anders Strid håller inte riktigt med.
 Kampanjer är viktiga för att ändra köparens inställning till svartjobb. Men sedan är det också viktigt att skilja på olika svartjobb. Det är skillnad på om man betalar för barnpassning några timmar jämfört med om det är svartarbete på heltid.
 Om vi skulle dundra in med kontrollanter för att hitta någon som betalar några hundra kronor för barnpassning så skulle det knappast leda fram till något bättre för samhället.
Skatteverket vill arbeta med flera olika modeller, köparens attityder till svartjobb, kontroller, regelförändringar och samkörning av register och ser heller inget direkt samband mellan skattetryck och skattefusket.
 Däremot tror jag det fungerar med morötter som till exempel Rot-avdraget och samarbete med branschorganisationer.
Trots de höga siffrorna som undanhålls statens skattkista, omkring 100 miljarder per år, har inte svartjobben ökat.
 Nej, mycket tyder på att det är oförändrat eller till och med minskande på lång sikt. De flesta gör rätt för sig. Staten drar in 1 200 miljarder kronor i skatt varje år. Man måste sätta det som inte funkar i relation det som funkar.
Statsminister Göran Persson är inte speciellt förvånad över resultatet. Det finns andra undersökningar som visat samma sak. Han tycker inte att det är en lösning att ändra beskattningen på hushållstjänster.
 Det är en verkligt defensiv hållning att tro att man ska lösa skatteproblemet så, säger han till TT.
 Utmaningen består i att ha ganska höga skatter och få in dem. Det är inget som helst problem att avskaffa skattefusket. Det är bara att sänka skatterna till noll, säger Persson.
Anna Ekström, ordförande för Saco, ser en självklar koppling mellan de höga skatterna och att många köper svarta tjänster.
 Skattesolidaritet är en skör blomma. Den måste vårdas ömt.

Mer läsning

Annons