Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan pensionär drabbas av kvarskatt

Allt fler pensionärer drabbas av kvarskatt. En orsak är att man numera får sin pension från flera olika håll.

Annons
Så här dags på året är det många som ansöker om skattejämkning för det kommande året. Föreningssparbankens Institut för privatekonomi tycker att det är en god idé också för ålderspensionärer att fundera på jämkning av skatten.
Tidigare fick statligt och kommunalt anställda hela sin pension från en utbetalare. Från och med 2003 får de den nu uppdelad så att en del också betalas ut via Försäkringskassan. Många har också ett privat pensionssparande.
Huvudarbetsgivaren drar skatt enligt skattetabell. Övriga pensionsutbetalare gör ett preliminärt skatteavdrag på 30 procent, oavsett var man bor. I snitt ligger kommunalskatten i landet på 32:80 kronor i år.
Det har lett till att drygt hälften av landets ålderspensionärer, drygt 853 000 personer enligt siffror från Skatteverket, fick betala kvarskatt på sina inkomster för år 2003.
Kvarskatt har också andra orsaker, som fastighets-, förmögenhets- och kapitalskatter. Både pensionärer och löntagare som äger fastigheter löper risk för att kvarskatten blir högre när taxeringsvärdena höjs.
Om man inte gillar att få en extrautgift på kanske flera tusen kronor en enstaka månad bör man ansöka om jämkning hos sin huvudarbetsgivare, anser Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi, som får många frågor från pensionärer som tidigare aldrig behövs betala kvarskatt.
Om man själv inte kan räkna ut hur mycket mer skatt det blir kan man ansöka om jämkning hos Skatteverket, tipsar Yngveson. Men förändringar som finns med i höstens budgetproposition kan verket inte räkna på förrän budgeten tas för jul. Därför kan det ibland vara bättre att vänta tills dess med att söka.

Mer läsning

Annons