Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland bäst på export av miljöteknik

De svenska exporten av miljöteknik växer kraftigt. Förra året ökade den med närmare 15 procent och uppgick till 25 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Exportrådet.

Annons
Västernorrland toppar när det gäller miljöteknikföretag i förhållande till det totala antalet exportföretag, säger Mauro Gozzo, chefekonom inom Exportrådet.
Miljöteknik är det samlande namnet på fyra områden; vatten- och avloppsteknik, avfallshantering och återvinning, luftrening samt förnybar energi. Från politiskt håll har det pekats ut som en av de viktigaste framtidsbranscherna för svenskt näringsliv.
Företagen som ägnar sig åt miljöteknik finns sprida inom flera traditionella branscher, men har alltmer kommit att betraktas som en egen bransch.

Många små
 De flesta exporterande miljöteknikföretag är relativt små och de är spridda över hela landet. De finns även i län som vi inte brukar betrakta som tillväxtlän, säger Mauro Gozzo.
För innevarande år tror miljöteknikföretagen på en mer dämpad exportutveckling med en tillväxt på måttliga 5 procent. Det är i linje med exporten i stort. men kan bli mer.
 Men företagen har varit väldigt försiktiga tidigare och alltid slagit sina prognoser. Så det kan bli mer, tror Gozzo.

Hållbar stad
Den viktigaste hämmande faktor som de exporterande miljöteknikföretagen pekar ut är den bristande tillgången på riskkapital.
 Riskkapitalbolagen tycker att det här är komplicerat. Men vi har märkt att de blir mer och mer intresserade, säger Rutger Engsäll, ansvarig för området miljöteknikexport inom Exportrådet.
Exportrådet driver sedan 1999 branschprogrammet Svensk miljöteknikexport, ett nätverk som nu omfattar närmare 700 företag. Nätverket driver bland annat tillsammans med regeringen samarbetsprojektet \"The sustainable city\" för företag med produkter och tjänster inom området hållbar stadsutveckling.
En av de marknader det inriktar sig på är Kina:
 Kineserna har varit här och tyckte att Sverige var i världsklass. Begreppet ska appliceras på två städer i Kina. Sedan finns det hundratals andra städer att ta tag i, säger Engsäll.

Mer läsning

Annons