Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrland tillväxtpotential i botten

/

Västernorrland hamnar i botten i Vismas framväxtliga – som rankar länens tillväxtpotential.
Rankningen baseras på fyra kriterier.
– Många delar måste bli bättre, säger Sten-Olov Altin, Västernorrlands länsråd.

Annons

I företaget Vismas framväxtliga bedömer man Sveriges 21 läns tillväxtpotential.

Västernorrland har legat i botten sedan rankningen startade 2011. Delad sistaplats i fjol – plats 20 i år, strax över Gävleborg. Från 2011 till 2013 hamnade länet på plats 18, 21 och 20.

– Det finns utmaningar och svårigheter i länet, men också ljuspunkter och tillväxtmöjligheter, säger Sten-Olov Altin.

Vismas rankning utgår från nyföretagande, arbetslöshet, lediga jobb och bostadsbyggande. Västernorrland får sin bästa placering (14) inom lediga jobb, med 13,3 lediga jobb per tusen invånare det senaste året. Sämst är man på bostadsbyggande (delad sistaplats) med 1,1 bygglov per tusen invånare.

Jämför med topplacerade Stockholm med 19,7 lediga jobb per tusen invånare och Uppsalas 13,1 bygglov per tusen invånare.

– Arbetslösheten och antalet varsel har blivit bättre i länet, och vi har flera medelstora företag med god orderbeställning och tillväxtmöjligheter, säger Sten-Olov Altin och fortsätter:

– Men vi har utmaningar inom de stora industrierna och vi har en utbildningssituation där för få läser vidare på universitet. Vi har också en hög andel äldre. Det innebär många kommande pensionsavgångar och behov av kompetensväxling.

Sten-Olov Altin säger att det är många delar som måste förbättras för en bättre tillväxt. Bland annat måste fler bostäder byggas, infrastrukturen bli bättre och utrikesföddas kompetens tas tillvara.

– Vi på länsstyrelsen har det regionala utvecklingsansvaret. Vi stimulerar företag som vill utvecklas, vi hanterar landsbygdsprogrammet som utvecklar landsbygden, ansvarar för regionala fonder från EU, medverkar till att bostäder byggs och har bra samarbete med kommunerna.

Rankningen baseras på officiell statistik från Bolagsverket, Arbetsförmedlingen, Statistiska centralbyrån och Boverket.

Mer läsning

Annons