Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall och Posten på utflyttarlista

Vattenfall och Posten är två av de statliga företag som kan få flytta ut delar av sin verksamhet från Stockholm.

Annons
Regeringens utredare Jan Bergqvist har redan föreslagit att ett antal statliga myndigheter ska flytta ut hela eller delar av sin verksamhet till orter som drabbats hårt av försvarsnedläggningarna.
Senast 15 mars kommer Bergqvist också att lägga förslag om utflyttningar av statligt ägda företag. Enligt vad TT erfar består listan av tolv företag:
Vattenfall, Posten, Sveaskog, SBAB, Svensk Bilprovning, Samhall, Svenska Kraftnät, Teracom, SOS Alarm, Jernhusen, Almi Företagspartner och Lernia.

SBAB till Östersund?
Det är oklart hur utredningens planer i detalj ser ut men Östersund skulle kunna vara aktuell placeringsort för statliga bolåneföretaget SBAB.
Jan Bergqvist bekräftar för TT att det är tolv företag som han "fört en dialog med". Exakt hur många arbetstillfällen som kan flyttas till orterna som drabbas av försvarets neddragningar är osäkert.
 Vad gäller myndigheterna var vi exakta om antalet arbetstillfällen. Nu handlar det mer om att det är en process som kan ta en viss tid. När vi presenterar förslaget talar vi om vilka företag som vi haft en dialog med, men i vissa fall tror vi inte att dialogen leder till så mycket konkret, säger Bergqvist till TT.
Om det är mindre eller stora delar av företagen som är aktuella för flytt kan inte Bergqvist säga:
 Ytterst är det varje företags styrelse som måste komma in och ta ställning till det. Vad dialogen går ut på är att öppna deras ögon för möjligheterna och de goda förutsättningar för personal och lokaler som finns.

Politisk process
Bergqvists tidigare förslag innebar att knappt 2 700 myndighetsjobb ska flyttas till de drabbade orterna.
Gunilla Wahlén, vänsterpartiets förhandlare, flaggar för att förhandlingarna med regeringen och miljöpartiet kan leda till förändringar i Bergqvists förslag. Det är alltså inte säkert att Östersund, Gotland, Arvidsjaur och Kristinehamn får exakt de myndighetsjobb som tidigare föreslagits.
 I vissa fall tror jag det finns starka skäl att ändra förslaget, säger Gunilla Wahlén.
Ambitionen är att förhandlingarna ska vara klara i samband med vårbudgeten som presenteras i mitten av april.

Mer läsning

Annons