Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växtvärk tvingade Torps i konkurs

—Vi växte okontrollerat. Så förklarar ägaren Gunnar Dahl att Torps Elektronik i Fränsta i går försattes i konkurs. Han och de 24 anställda hoppas dock att verksamheten ska kunna fortsätta.

Annons
Företaget, som är en av Fränstas största arbetsplatser, har varit lego- och kontraktstillverkare av elektronik i 35 år. Sedan början av 1990-talet har Gunnar Dahl varit ensam ägare.
Under fjolåret växte företaget mycket snabbt. Antalet anställda utökades till 32 och omsättningen fördubblades, från 11 till 23,6 miljoner kronor. Ekonomiskt blev dock året mindre lyckat. Förlusten blev en miljon kronor, dubbelt mot året innan.
Torps Elektronik fick allt mer ont om pengar. Leverantörerna började kräva förskottsbetalning och tillgången på material försämrades.
I mars avgick bolagets vd.
Antalet anställda har minskats i år som ett led i att försöka rädda företaget, men i går förmiddag såg Gunnar Dahl ingen annan utväg än att lämna in en konkursansökan.
Vi har väldigt mycket jobb, men svårt att få hem material, vilket gör att vi får en väldigt ryckig produktion. Den här situationen sliter också hårt på personalen, säger Gunnar Dahl.

Kan leva vidare
Han tror det finns chans att verksamheten ska leva vidare.
Visserligen skär man inte guld med täljkniv i den här branschen, men företaget är för bra för att det här inte ska fortsätta. Dessutom har vi ett bra gäng här och jobb i Fränsta växer ju inte på träd.
Han hoppas att konkursförvaltaren Sten Burman ska hitta en lösning under juni, innan Sverige tar semester.
Antingen en ny ägare från en likartad bransch eller också en rekonstruktion, säger Gunnar Dahl, som kan tänka sig att jobba vidare företaget.
Konkursen innebär att ett det kommunala bostadsbolaget Åfa och ett antal leverantörer förlorar pengar.
Ja, men vad ska man göra? Under de senaste 20 åren har vi själva förlorat över fyra miljoner kronor på andra konkurser. Men visst är det tråkigt, särskilt för de mindre företagen, tycker Gunnar Dahl.

Mer läsning

Annons