Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inte lurat någon"

/
  • Jon Olav Birkeland är vd och delägare i det norska bolag som ägde A-aktierna i fastighetsbolaget Nor i Sundsvall AB. I går var han kallad till tingsrätten för att gå ed på att bouppteckningen efter konkursen stämde.
  • ST 25 april i fjol. Hyresgäster på Toppstigen klagar över det bristande underhållet.

Dåligt underhåll, obetalda el- och vattenräkningar och investerare som känner sig lurade. Fastigheten med 94 lägenheter på Toppstigen i Kvissleby har skapat rubriker.

Men Jon Olav Birkeland, vd för ägarbolaget, tycker att man gjort så gott man kunnat.

– Vi har inte lurat någon, hävdar han.

Annons

I går morse var han i Sundsvalls tingsrätt. Birkeland skulle gå ed på att bouppteckningen efter konkursade Nor i Sundsvall AB – bolaget som ägde fastigheten på Toppstigen – var korrekt.

Det gjorde han också efter att ha påpekat att moderbolaget, norska Swenor Eiendom AS, inte var ensam aktieägare. Där fanns också 15 privatpersoner som sammanlagt satsat nära 5,5 miljoner kronor i B-aktier i Sundsvallsbolaget.

Personer som hade lockats att investera pengar i Sundsvall och andra fastighetsprojekt i Sverige med löften om möjlighet till god avkastning.

Så blev det inte. Tisdag den 21 juni försatte tingsrätten Nor i Sundsvall AB i konkurs på bolagets egen begäran. Samma vecka gick systerbolag, Swenor Degerfors AB, omkull.

– Investerarna har varit informerade hela tiden. Vi har också skjutit till rätt mycket pengar i Nor i Sundsvall, sammanlagt nära tre miljoner kronor, säger Jon Olav Birkeland, som också är delägare i Swenor Eiendom AS.

Swenor köpte fastigheten på Toppstigen år 2006 för 22 miljoner kronor. En fastighet som den tidigare ägaren, Lindén Kevin AB i Sollentuna, betalat 13 miljoner kronor för året innan.

Ägandet började också "olyckligt" för de norska ägarna. Några av hyresgästerna hade korttidskontrakt och försvann snart.

– Vi har haft för hög vakans, innan konkursen var ett dussintal av de 94 lägenheterna outhyrda. Där är jag också besviken på vår förre förvaltare Riksbyggen, både när det gällde uthyrning, administration och teknisk förvaltning. Dessutom fick vi nu två ovanligt tuffa vintrar i rad, påpekar Birkeland.

En person med insyn i Nor i Sundsvall AB, men utan koppling till de förra ägarna, konstaterar att köpeskillingen på 22 miljoner var för hög.

– Jag tror att bolaget gått back från dag 1. I så fall är det underligt att investerarna, enligt egna uppgifter, faktiskt fick viss avkastning de första åren. Jag har inte sett något som tyder på att ägarna plockat ut pengar ut Nor i Sundsvall. Däremot vet jag att de satsat en hel del pengar, runt tre miljoner kronor. Men en del pengar har också kommit från andra bolag i koncernen och det kan man ha synpunkter på.

Jon Olav Birkeland anser att Swenor lagt ner mycket kraft på att få Nor i Sundsvall på rätt köl.

– Jag har varit i Sundsvall säkert 20 gånger sedan vi bytte förvaltare i vintras. Men det har dykt upp oförutsedda utgifter och till sist gick det inte längre, säger han.

Annons