Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vin och sprit varslar 18 anställda

/

Minskad försäljning gör att Vin och sprit varslar 18 anställda vid fabriken i Sundsvall om uppsägning. – Eftersom vi räknar med minskad försäljning även nästa år vidtar vi åtgärder nu, säger fabrikschefen Lars-Åke Sandin.

Annons
Den 1 januari i år minskade Vin och sprit sin personalstyrka med 13 personer vid Sundsvallsfabriken. Nu är det dags igen. 15 kollektivanslutna och tre tjänstemän har varslats om uppsägning från och med den 1 februari nästa år. Orsaken är att försäljningen av företagets spritprodukter fortsätter att minska. 2003 såldes runt 18 miljoner liter och i år hamnar försäljningen på runt 14 miljoner liter.
Företagsledningen spår en minskning även 2006.
Som det ser ut nu hamnar försäljningen nästa år på runt 13,5 miljon liter, säger Lars-Åke Sandin.
Främsta orsaken till den minskade försäljningen är enligt honom att svenskarnas privatinförsel från utlandet har ökat kraftig de senaste åren. En förklaring till det är att många europeiska länder har sänkt spritskatten.
Dessutom växer handeln över Internet. Det finns över 50 sådana Internetsajter i dag.
Är Sundsvallsfabrikens framtid hotad?
Vi går ut med det här varslet för att anpassa vår kostym. Syftet är givetvis att vi ska finnas kvar, men det är tufft, säger Lars-Åke Sandin.
Och enligt honom är det politiska beslut som styr företagets utveckling just nu.
Vår bedömning är att det måste till skattesänkningar. Vi är framförallt en inhemsk tillverkare och går Systembolagets försäljning ner minskar även vår.
Kan ni själva vidta några åtgärder för att öka försäljningen?
Vi är aktiva när det gäller gränshandeln. Men det vi kan öka där kan inte kompensera tappet på den inhemska marknaden, säger Lars-Åke Sandin.
Personalen informerades om företagets planer i måndags och i går lämnades varslen in till länsarbetsnämnden.
Nu vidtar förhandlingar med facket och dessa tror Lars-Åke Sandin kan vara klara i januari. Om alla nu varslade till slut sägs upp kommer fabriken i Sundsvall nästa år att ha 72 anställda.

Mer läsning

Annons