Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo fortsätter att växa

Fordonsjätten Volvo fortsätter att växa både i och utanför Sverige.
Och under första kvartalet fortsatte framgångarna med ett resultat som var bättre än väntat.

Annons
 Vi har glädjande nog haft en stark efterfrågan, både drivet av konjunkturen och av nya produkter. Dessutom har vi kunnat producera till lägre kostnad tack vare skalfördelar inom koncernen, säger Volvos vd Leif Johansson till TT efter måndagens presskonferens.
Lastvagnstillverkaren redovisar en vinst efter finansnetto på 4,6 miljarder kronor för första kvartalet, en ökning från 3,0 miljarder motsvarande period i fjol. Resultat och lönsamhet var väsentligt bättre än analytikernas prognoser som i snitt förutsade en vinst på 3,7 miljarder kronor, enligt Reuters. Samtliga sex affärsområden förbättrade resultatet under kvartalet.

Långsamt i Europa
I takt med att produktionen ökat har också antalet anställda ökat, under det första kvartalet med drygt 700 till 81 807 personer. Enligt Volvo-chefen har omkring en tredjedel av jobben hamnat i Sverige. Det handlar dels om folk som arbetar i fabrikerna dels om kvalificerade arbeten inom produktutveckling, det sist nämnda framför allt i Sverige. Johansson kan dock inte säga om det blir ytterligare nyanställningar:
 Vi kan inte göra prognoser framåt utan måste anpassa oss. De nya produkterna har bitit bra, vilket borde innebära att vi kan ligga kvar på de här nivåerna även om det blir en liten svacka, säger han.
Under perioden ökade efterfrågan i Nordamerika där orderingången var hög för Mack Trucks, Volvo Lastvagnar, Volvo CE och Volvo Penta. I Europa mattades orderingången på lastbilar från en hög nivå.
 Europa har gått lite långsammare än vi hade räknat med, Tyskland är en stor besvikelse, säger Leif Johansson.

Uppåt i USA
Volvo räknar fortfarande med att marknaden i Nordamerika för tunga lastbilar ska växa med 1520 procent i år. Industrin har i dag kapacitetsbrist i Nordamerika och Johansson bedömer att marknaden för tunga lastbilar där fortsatt hålls tillbaka av kapacitetsbegränsningar, trots den goda efterfrågan.
 Vi har gradvis fått upp kapaciteten där, men vi har haft en del leverantörer som inte orkat med. Det är en fråga för hela industrin att orka hänga med på de här nya nivåerna, säger Johansson.
I Europa bedöms tillväxten bli 05 procent.
Aktien fick skjuts uppåt till en början och handlades som högst i 313 kronor, men den föll tillbaka när placerare valde att ta hem vinster samtidigt som börsen som helhet drogs ned efter fredagens nedgång i USA.

Mer läsning

Annons