Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo tar paus i väntan på ny cabriolet i Uddevalla

Det blir stopp i produktionen under flera månader i Volvos Uddevallafabrik.
Den sista bilen av den nuvarande cabrioletmodellen färdigställs nästa vecka och först i höst väntas de 600 anställda få sätta igång att bygga ersättaren som också får beteckningen C 70.

Annons
 Under tiden ska fabriken ställas om för den nya modellen som byggs på samma plattform som S 40 och V 50, säger presschef Christer Gustafsson.
Ingen kommer att sägas upp men anställda i Uddevalla kan komma att lånas ut till fabrikerna i Olofström, Skövde och Torslanda under produktionsuppehållet.
Christer Gustafsson säger att C 70-modellen som först kom som kupé 1997 och sedan kompletterades med en cabrioletversion året därpå betytt mycket för Volvos image.
Någon storsäljare blev det dock aldrig kupén. Den togs ur produktion 2002. Den byggdes i 26 148 exemplar, medan cabrioleten tillverkats i drygt omkring 46 000 exemplar.
Volvo äger fabriken i Uddevalla, men i och med att nästa modell kommer på plats tar italienska Pininfarina majoriteten med 60 procent i det nya bolag som får namnet Pininfarina Sverige AB.
Pininfarina är känt för sitt designkunnande, men Gustafsson uppger att det är Volvo Personvagnar som designat den nya bilen, medan Pininfarina svarat för en del av den tekniska utvecklingen.
Produktionen av C 70 kom aldrig upp i de väntade volymerna. Den har pendlat mellan 6 000 och 8 000 bilar om året. Det är mindre än hälften än Saab Automobiles cabrioletmodell.
Som mest tillverkades 8 400 cabrioleter 1999 i Uddevalla, uppger Bohusläningen.
Volvo avslöjar inte exakt när under hösten som serieproduktionen av nya C 70 startar.

Mer läsning

Annons