Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-TV:Deras uppfinning räddar vägarna

/
  • Stolta uppfinnare. Michael Selander och Patrik Garefelt tror att det finns en bra marknad för deras skrapa.
  • Skrapan går in under vägräcket och rensar bort sandvallarna så att vattnet kan rinna av vägen. Den fjädrar automatiskt tillbaka vid varje stolpe.

I tisdags blev det svenska patentet klart. Nu gäller det för Patrik Garefelt och Michael Selander att få ut sin uppfinning, den lilla vägskapan Selgar, på marknaden.

Annons
De är ganska säkra på att det lyckas.
Vår skrapa är 10 15 gånger effektivare än dagens metod och minskar risken för olyckor. Så det är klart att vi känner oss lite stolta, säger Michael Selander.
Han tror att det finns ett behov av åtminstone 200 skrapor i landet.
Selander är driftområdeschef på Vägverket Produktion i Timrå där Patrik Garefelt i många år varit underentreprenör.
Idén till skrapan fick de efter de kraftiga översvämningarna 2000 och 2001 då ett antal vägavsnitt förstördes.
Under vägräcken bildas hårda vallar av sand och grus som hindrar vattnet från att rinna av vägen. I stället rinner det efter vallen och samlas på låglänta ställen där det underminerar vägen, berättar Patrik Garefelt.
De ville hitta en effektivare metod att ta bort vallarna.
I dag har man lastbil, en grävmaskin och en gubbe med spade. Det ska sättas upp skyltar och krockbuffertar. Det innebär att en sträcka kanske rensas vart tionde år, säger Michael Selander.
Tanken är att skrapan ska monteras på en traktorgrävare och då får man en rörlig enhet som kan rensa sträckorna betydligt oftare.
I början fick vi hjälp av Vägverket produktions tekniska avdelning. Vi har också fått god hjälp av Almi, säger uppfinnarduon.
De tvekar dock inför att bilda ett eget bolag. I stället kanske de säljer patentet eller låter ett företag licenstillverka skrapan.
De försökte också få ett finskt företag att nappa på produkten.
Men de tackade nyligen nej. Jag är rädda att vi blivit blåsta, att de själva gör en likadan skrapa. Vi är ju nybörjare på det här med uppfinningar, förklarar Michael Selander.
Nu är det den svenska marknaden som gäller.
Jag skulle dessutom vilja utveckla skrapan så att den fungerar under mitträcken också, säger Patrik Garefelt.

Mer läsning

Annons