Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomisk baksmälla ger guldrusch i Sundsvall

Efter julfrosseriet och mellandagsrean:
Nu, dagarna innan den 25, är det kärva tider för många.
Då pantsätter Sundsvallsborna sina mest värdefulla ägodelar mot snabba lån.

Annons

– Julhelgen får ju kosta lite extra och då blir januari en fattig månad. Det går åt för mycket pengar under december, säger Bertil Svensson, butiksägare på Sundsvalls Pantbank.

Guldsmycken är det vanligaste föremålet som pantsätts på banken.

– Det som ryms litet i handen blir ganska mycket i pengar. Man får släpa stora föremål för att komma upp i samma summa, så guld är klart bäst, säger Bertil Svensson.

Innan den digitala tekniken var även kameror något som prissattes högt på pantbanken, men den snabba utvecklingen har nu gjort kamerorna värdelösa.

– Teknik är inte värt mycket i dag, vi måste kolla att det fungerar och det tar alldeles för lång tid. Teknik har nästan försvunnit helt och hållet.

Nio av tio löser ut panten.

Ägodelen säljs på auktion för den som inte kan betala tillbaka lånet.

– Våra kunder är rädda om sina saker. Till oss går man inte för att sälja utan för att låna på en sak och sedan kunna ta tillbaka den.

Men vissa föremål lämnas in på pantbanken för att aldrig lösas ut.

– Det finns vissa som man ser på att de inte vill ha kvar grejerna. Till exempel folk som kommer in med förlovningsringar som det står fel namn i.