Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbolagen har flyttat produktionen till konsumenterna – och vi får betala

De stora elbolagen inser nu att elkonsumtionen börjar minska. Då satsar man på att transportera energin. Produktionen kämpar man med att överlämna till konsumenterna. Solceller skall köpas och monteras på de egna taken. Något så när rätt väderstreck, taklutning så där. Bästa lutningen är inte densamma sommar som vinter men taket får duga.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För omkring 100 000 kronor kan jag köpa solceller som ger cirka 5 000 kilowattimmar per år. För samma summa kan jag byta en värmepump och minska energiförbrukningen lika mycket. Inte producera på annat sätt och behålla förbrukningen. Se där, nu har produktionen flyttats från elbolaget till konsumenten. Transporten av energin skall dock bolagen behålla. Inte så konstigt när de låter transportkostnaderna skena i höjden. De skall tjäna pengar på den el jag säljer på sommaren. De skall tjäna pengar på den energi jag behöver få tillbaks på vintern. Jag skall stå för produktionen och kapital.

Tidigare har sagts att de behövde vinster för att ta fram miljövänlig elproduktion. Det kan inte behövas mycket när de lämnar investeringar till kunderna och själv höjer priset på frakten fram och tillbaks till mitt hus.

Anders Johansson

Läs även:

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Det råder kaos på Johannedals återvinningsstation

Slöseri och belastning att införa fler regler om enskilda avlopp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel