Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldprov för förbudet mot fyrverkerier

Nyårsafton är årets kanske största fyrverkeridag. Något som också innebär ett eldprov för om Ånge kommuns nya fyrverkeriförbud kommer att respekteras.

Det var i maj som kommunfullmäktige i Ånge biföll motionerna från Örjan Olsson (V) och Leif Edh (VFÅ) om att begränsa tiderna för när fyrverkerier och annan pyroteknik får användas i Ånge kommun. Ett beslut som utmynnade i en reservation från Tord Sundquist (M), som var av åsikten att det skulle bli svårt att se till så att det efterlevs.

Om han får rätt i sak visar sig förmodligen i övermorgon då det har blivit dags för årets kanske största fyrverkeridag.

Och till viss del så får han nu också medhåll av Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

– Man ska nog egentligen se det här mer som en önskan och vädjan om att det följs, då det är så många djur som far illa av det, säger Sten-Ove Danielsson.

Som det verkar så finns det heller inget förbud i egentlig mening ännu, då kommunfullmäktiges beslut enligt Sten-Ove Danielsson ännu inte blivit godkänt av länsstyrelsen.

– Vi tog det här beslutet för djurens skull, för som det är nu så är det många djurägare som åker en sväng och firar nyår i skogen, säger kommunalrådet, som gärna hade önskat att det funnits en frizon liknande den man har på Arlanda.

– Men den möjligheten finns inte här, konstater han, med förhoppning om att "förbudet" trots allt ska respekteras i så stor utsträckning som möjligt.

Läs mer: Starkt stöd för raketförbud