Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elektronikjätten varnar för falska mejl – påstås kunna köpa tv för en krona

Mejl eller sms med erbjudanden om att köpa en tv för en krona eller vinna ett presentkort på flera tusen kronor skickas just nu ut till mottagare runt om i landet. Men det är för bra för att vara sant – nu varnar en känd elektronikkedja för bluffmejl med falsk avsändare.

Annons

Det kommer ett e-mejl eller ett sms som ser ut att vara från Elgiganten, där mottagaren påstås ha chansen att köpa en tv för endast 1 eller 5 kronor alternativt ha möjlighet att vinna ett presentkort på fem tusen kronor. Allt mottagaren behöver göra är att svara på ett antal frågor i en undersökning och uppge sina personuppgifter.

Läs också: Nya bluffmejlen låser din dator: "Privata bilder är putsväck"

Men erbjudandena är falska – det är inte Elgiganten som ligger bakom utskicken. Elektronikkedjan varnar nu mottagarna för att klicka sig vidare, och uppmanar allmänheten att vara försiktig vid liknande erbjudanden.

– Vi får dagligen frågor från människor som har mottagit utskick och som undrar om det verkligen kommer från oss, men det här är inget vi står bakom över huvud taget. Vi vill därför uppmana till allmän försiktighet och rekommenderar alla att förhålla sig kritisk till den här typen av utskick, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten, i ett pressmeddelande.

Läs också: Telia varnar för nytt bluffmejl: "Rör sig om kriminella ligor"

Rent grafiskt ser mejlen ut att komma från Elgiganten. Men om du håller muspekaren över avsändaren kan du se den riktiga mejladressen.

– Du kan i de allra flesta fall lita på din magkänsla. Får du ett erbjudande som verkar suspekt eller för bra för att vara sant så är det förmodligen också det, säger Niclas Eriksson.

Läs också: Svara inte på falska Nordea-mejl

Elektronikjätten uppmanar kunder att inte öppna bifogade filer eller klicka på länkar i mejl som verkar tveksamma, och inte heller lämna ut kontouppgifter eller annan personlig information.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!