Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elev skadad i "säkrare" svarv

Arbetsmiljöverket krävde att Ala skola skaffade en säkrare svarv i slöjdsalen. Slöjdläraren och rektorn tyckte redan från början att den snarare verkade mindre säker är den gamla. I början av november besannades deras farhågor när en elev skadades allvarligt under arbete med svarven.

Rektor Urban Åström och slöjdlärare Anders Haga är överens om den "säkra" svarvens brister.

Elevernas arbetsställning blir både obekväm och tillkrånglad, det var en stor bidragande orsak till olyckan, säger Anders Haga.

Jag såg den här "säkrare" konstruktionen när jag arbetade som slöjdlärare i Älvkarleby. Även där skedde bytet efter Arbetsmiljöverkets krav.

Den svarv som man underkände tidigare i år var 35 år gammal och ingen kan minnas att den någonsin orsakade en olycka. Den nya svarven köptes in i somras och började användas från höstterminen. Den har två skyddsluckor av plexiglas och blir dammigt och repigt efter en ids användning. Luckorna måste vara nerfällda i skyddsläget innan svarven kan startas.

När eleven monterat den bit som ska svarvas och putsas får dom huka sig för att se hur arbetet går där bakom skydden. När de sedan ska putsa arbetet med sandpapper måste de sticka händerna innanför plexiluckorna. Det var i det momentet som den allvarliga olyckan skedde.

Elevens han roterades med av svarven och eleven bröt båda benen i handleden. Det var tur i oturen att jag stod alldeles intill och snabbt kunde slå till nödstoppet, berättar Anders Haga.

Urban Åström tror att säkerhetstänkandet kan drivas för lång i vissa fall och motverka sitt syfte.

Man tror väl inte som elev att en olycka inte kan hända med den här svarven som ska vara så säker. Risken är att det egna säkerhetsmedvetandet avtrubbas, vilket är en fara i samhället över huvudtaget.

Efter olyckan kom samma inspektörer hit för att utreda den, som var här i våras och hotade skolan med vite om inte den gamla svarven böts ut. Jag tror att dom fick sig en tankeställare, säger Urban Åström.

Även pelarborrmaskinen fick man byta, till en ny med plexiskydd. Problemet är delvis detsamma med den, skyddet dammar igen under arbete, eleven hukar sig ner för att se hur borrningen går och riskerar då att fastna med hår eller någon snodd i borraxeln.