Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever med kval inför gymnasieval

Filippa, Emilia och Amanda hade sedan länge bestämt sig för att söka till Hantverksprogrammet på Västermalm.
För ett par veckor sedan togs beslut om att programmet ska läggas ner.
– Det är diskriminerande mot oss tjejer, vi har ju inga andra alternativ, säger Emilia Tagesson.

Annons

Som ST tidigare berättat har politikerna bestämt att Västermalms skolas Hantverksprogram ska läggas ned. Filippa Söderberg, Emilia Tagesson och Amanda Lundgren är eniga om att det är diskriminerande mot tjejer eftersom de praktiska linjerna är för få, medan killarna kan välja och vraka bland programmen.

Anledningen sägs vara att utbildningen kostar för mycket, att den har för få sökande och att jobben saknas. Enligt tjejerna är det helt fel och läget snarare det motsatta.

– De säger att den läggs ner för att det kostar pengar och att det är för få som söker, men det var ju 40-50 sökande i år, så det tror jag inte på, säger Filippa Söderberg.

Emilia Tagesson håller med.

– Programmet går runt eftersom de utför behandlingar där de kan få in pengar.

Trion, som går i nian på Ala skola, känner nu att tiden är knapp för att hinna välja ny inriktning i gymnasievalet. Den första februari är absolut sista dagen att lämna in sitt val.

– De som gått hudvård och makeup får praktisera och efter det får de flesta jobb. Jag vet inte längre vad jag ska söka, jag har tänkt på det här i ett år nu, säger Amanda Lundgren.

De har alla nyligen varit på studiebesök på Västermalms skola och tyckte att skolan var trevlig med engagerade lärare och elever.

– Nu hinner man inte ställa om och sätta sig in de andra linjerna. Det verkar vara ett snabbt och oansvarigt beslut som inte alls verkar vara genomtänkt, säger Emilia Tagesson.