Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever med mål att komma till Auschwitz

Åttor och nior på Arenaskolan jobbar hårt för att få göra en skolresa till koncentrationslägret Auschwitz utanför Krakow i Polen.
– Vi har bara hållit på i tre månader med det här, vårt mål är att få åka till Polen, säger Anna Svensson.

Det började med ett elevens val-projekt under temat internationalisering i slutet av förra terminen. Ola Mauritz-Nelsson är lärare och är den som har hållit i tyglarna.

– Eleverna har sökt sig hit frivilligt. De är alla kreativa och intresserade så det är en rolig grupp att jobba med, säger Ola.

Emma Norlander, Linn Selin-Viksell och Anna Svensson har precis fått beställningslistan med kola, kakor och annat gott som ska säljas för att dra in pengar till projektet. Klassen har inte legat på latsidan, eleverna har bakat och sålt godsakerna på julmarknaderna i Timrå. Hästridning och discon är andra aktiviteter som bidragit till reskassan.

Tjejerna är förväntansfulla och nyfikna. De har läst på och fördjupat sig om vad som hände under nazitysklands judeförföljelser.

– Jag brydde mig inte så mycket förut, men nu har jag upptäckt hur hemskt det verkligen var. Värst var nog när familjerna transporterades i vagnar och skildes åt när de var framme, säger Linn Selin-Viksell.

Anna och Emma håller med och förstår att det kan bli mycket känslor när de är på plats.

Gruppen är väl medveten om att tiden är knapp för att hinna få ihop pengarna för de 21 elever som deltar. Om inte pengarna räcker ska de göra en resa till Stockholm och besöka myndigheten Forum för levande historia, vars uppdrag är att informera om bland annat Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Olle Nilsson har varit med i projektet från början. Just nu sitter han och kompisen Sebastian Norlinder och författar ett brev till kommunen.

– Vi vill träffa politiker för att berätta vad vi gör, det är lättare när man får träffas i ett möte och komma överens om något bra. Vi hoppas att de kan hjälpa till med ett bidrag, säger Olle.