Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever på väg mot toppen

De går ur grundskolan och ska ta sig mot högre studier. Hur det är att klättra i livet testade eleverna genom att ta sig upp på toppen av Midskogsberget. Men några av deltagarna tog sig nedåt - långt, långt under jord.

Annons

För eleverna på Prolympiaskolan har det varit full fart hela veckan och för niondeklassarna blev det en utflykt till Midskogsberget i Njurunda som var den absoluta toppupplevelsen. De cirka 40 eleverna fick testa hur det är att ta sig upp för ett vertikalt bergsmassiv. Något som inte var helt enkelt.

– Det är ju väldigt läskigt. Men kul, säger Matilda Olausson som tog sig ända upp till toppen.

Innan klättringen är man noga med att se till att all klättrings- och säkerhetsutrustning är på plats. En av instruktörerna som hjälper eleverna är Elin Thörnberg, från klätterklubben expedition altitud, som anordnar aktivitetsdagen på och under Midskogsberget.

– Säkerheten är alltid det viktigaste och hjälm är naturligtvis jättebra att ha, förklarar Elin som själv klättrat i fyra år.

En av killarna som först testar hur det är att ta sig upp för den lodräta väggen är Anton Wiklund. Ivrigt påhejad av klasskamraterna tar han sig vigt upp för de första metrarna på berget. Men sedan blir det problem.

– Vilken väg ska jag ta nu? ropar han till kompisarna som med böjda nackar följer den dramatiska färden mot toppen.

Efter en stund finner han slutligen en väg där fingrar och fötter kan få grepp. Det gör att han kan klättra vidare och snart kan niondeklassaren sätta sina fötter högst upp på berget och spana ut över Ljungans dalgång och de grönskande skogarna runt omkring. En svindlande känsla som får det att rysa i kroppen och för Anton känns det naturligtvis skönt att som förste man komma till toppen. Men svårt tycker han inte att det var.

– Nej, det var ganska kul. Lättast var det att ta sig ner, säger Anton när han står med fötterna på fast mark igen.

Johan Hurtig är gymnastiklärare på Prolympiaskolan och han tycker att aktivitetsdagen på Midskogsberget ger mycket. Det är en tradition att avgångsklasserna på skolan åker ut till Midskogsberget för en dag i naturen. Och under den dagen är det mycket som eleverna får vara med om - både ovan och under jord.

– Alla tycker det här är jättekul och många övervinner sig själva när de tar sig upp för branterna eller ner i grottorna, säger han och pekar mot en grupp som klättrar upp för de kala branta granitväggarna på Midskogsberget.

Annons