Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever skapar medeltidsfilm på skoltid

På Montessoriskolan är filminspelningen i full gång.
Elever i årskurs fyra gör en film om Heliga Birgitta.
– Tystnad, tagning, kamera, varsågoda, säger eleverna i kör.

Eleverna i årskurs fyra, fem och sex på Sundsvalls Montessoriskola har haft temaveckor och lärt sig mer om historia. Nu avslutar de projektet genom att spela in flera olika historiska filmer. Klasserna har delats upp i två grupper och sedan har de spelat in varsin film. Totalt sex filmer blir det om allt från häxprocessen till Gustav Vasa. Filmprojektet finansieras med bidraget Skapande skola, som skolor kan ansöka om hos Kulturrådet för arbete med kreativ verksamhet.

Just nu spelar fjärdeklassarna in en historia om Heliga Birgitta och Medeltiden. Manus har eleverna skrivit själva och sedan har de planerat arbetet tillsammans med workhopledaren Jonathan Norberg.

– Det svåraste är att inte börja skratta. Och att vi måste gömma eluttag, element och lampknappar eftersom det inte fanns på den tiden, säger eleven Leija Ulming.

I filmen ska hon be i bakgrunden i en scen. Eftersom skratten avlöser varandra måste scenen tas om flera gånger innan den blir rätt.

– Det är jobbigt att sitta på knä i tio minuter, men det går bra, säger Leija Ulming.

Scenerna som de spelar in nu handlar om påven i Rom som brevväxlar med Heliga Birgitta. Hon har fått en uppenbarelse att hon ska bygga ett kloster i Vadstena och söker råd hos påven.

Eleven August Tunom har bland annat rollen som ''dumma slask-Sven'' som i en scen ska slänga vatten på Heliga Birgitta.

– Jag tycker att allt är roligt med att filma. Det är svårt att komma ihåg vad man ska säga, men som tur är har jag bara tre repliker. Vissa andra har sjutton stycken, säger August Tunom.

Arbetet leds av workshopledaren Jonathan Norberg som arbetar för Film Västernorrland.

– Tanken är att eleverna ska få prova på något nytt och få utlopp för sin kreativa sida. Förhoppningsvis kan de få intresse för film och kanske kan det bli något de vill jobba med i framtiden, säger Jonathan Norberg.

Nästa vecka kommer filmerna att visas för elevernas släkt och skolkamrater i en biosalong på Filmstaden.