Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever valde plugget före sportlov: "Lärt mig mer än senaste halvåret"

Att gå till skolan när man har lov låter kanske inte som någon önskedröm. Men under veckan är det precis vad flera elever på Nivrenaskolan gör. I ett försök att förbättra betygen och måluppfyllelsen anordnas sportlovsskola för första gången.

Annons

Det är full aktivitet i flera av skolans salar när de egentligen skulle ha stått tomma. I stället för skidor, skridskor och andra sportlovsaktiviteter har 35 elever dykt upp på Nivrenaskolan för att studera.

Läs också: Skoldirektören i stor intervju: "Inget omöjligt uppdrag att bli bästa skola"

Två av eleverna som tar chansen att slipa på kunskaperna var niondeklassarna Hanna Lööf och Amanda Rutström. De vill läsa upp sina betyg i matematik och få en bättre grund att stå på inför de nationella proven som drar i gång efter sportlovet. Och efter bara några timmar i en lugn studiemiljö där de får den hjälp de behöver känner de att det ger resultat.

– Jag har lärt mig mer om procent nu än jag gjort det senaste halvåret. Jag är hellre här på skolan under lovet än att få två F, säger Hanna.

– Jag har redan hunnit med väldigt mycket, så det känns väldigt bra, säger Amanda.

Läs också: Skvadern förlorar miljoner på sänkt skolpeng – rektor oroad: "Går inte att behålla kvaliteten"

Rektor Ann-Catrine Karlsson och hennes personal ville ge sportlovsskolan ett försök, och det ser av allt att döma ut att bli succé.

– Det har visat sig att elever är villiga att komma in på sitt lov för att arbeta i stället. Det känns fantastiskt roligt, säger hon.

Extra glädjande på en skola som tidigare haft stora problem i sin måluppfyllelse. Nivrenaskolan har legat under rikssnittet när det gäller andelen niondeklassare som uppnår kunskapskraven och fick i höstas kritik från Skolinspektionen.

– Vi jobbar tillsammans för att öka vår måluppfyllelse. Då känns det viktigt att erbjuda olika typer av hjälp och stöd för eleverna. Så varför inte passa på att komma in på sitt sport lov också? säger Ann-Catrine Karlsson.

Hur går det med ert arbete på den punkten?

– Det är lite tidigt att utröna. Det blir nu när sommarens betyg ska sättas som vi kan göra en riktig utvärdering.

Läs också: Sundsvall fortfarande i bottenskiktet av skolrankningen

Hagaskolan i Sundsvall har också sportlovsskola under veckan och kommer till sommaren även att ha huvudansvaret för årets sommarskola. Sundsvalls kommun har precis som tidigare år ansökt om statligt stöd från Skolverket vilket kan ge upp till 1 500 kronor per elev och vecka.