Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Elevhälsan har högsta prioritet"

– Vi ska fortsätta att utveckla elevhälsan för att göra en bra skola ännu bättre.
Det är ett av huvudmålen för Arenaskolans nya rektor Mikael Öst. Han tillträdde det nya jobbet i augusti och börjar nu komma in i rektorsrollen.

Det har varit omsättning på rektorer och lärare vid det som i dag heter Arenaskolan i Timrå.

Kommunens största högstadieskola nyinvigdes för ett år sedan efter utbyggnad och ombyggnation.

Två skolor slogs samman och det blev mer fokus på nya arbetsformer enligt det som kallas Arbetsplattformen.

Arenaskolan har cirka 450 elever och ett 60-tal anställda lärare.

Mika Sankala slutade som rektor den första april. Han hade då aviserat sin avgång strax efter årsskiftet och ett intensivt rekryteringsarbete efter en ny rektor satte i gång.

Mikael Öst är skolans tredje rektor och han tillträdde officiellt sin tjänst den 1 augusti. Utmaning är ett slitet uttryck, men här får man säga att uttrycket passar för det som väntar Mikael Öst.

– Det är ett tufft men roligt jobb och jag har redan blivit imponerad av den kompetens som finns bland personalen. Jag stortrivs och det känns som jag har kommit för att bli kvar här länge, säger Mikael Öst.

Mikael Öst är 38 år och har sina rötter i Vemhån i Härjedalen. Hans familj flyttade till Medelpad på 80-talet.

Han kom in på lärarbanan när han fick hoppa in som vikarie på Matfors skola i väntan på värnplikten. År 2000 var han färdigutbildad lärare. Via Sundsvalls gymnasium blev han skolledare vid AWPE-gymnasiet i Torpshammar.

Det var en enig rekryteringsgrupp som gav Mikael Öst jobbet som rektor i Timrå. Nu pendlar han från bostaden och familjen i Indal.

Han läser även sista terminen på rektorsutbildningen vid Uppsala universitet på distans.

Mikael Öst tror att hans erfarenheter från APWE-gymnasiet av att leda och utveckla och se lösningar har bidragit till att han fick rektorstjänsten.

Mikael ser klara paralleller med hur Arenaskolan kan vidareutvecklas.

– Jag kan konstatera att den här skolan har fått oförtjänt dåligt rykte från olika håll. Jag kommer utifrån och kan se att det handlar mycket om barnsjukdomar i organisationen, sådant som kan arbetas bort, hävdar Mikael Öst.

Den nya rektorn talar mycket om att arbeta vidare med att skapa en bättre elevhälsa. Med bland annat två specialpedagog-tjänster är skolan väl förberedd för att alla elever ska få samma förutsättningar.

– Elevhälsan har högsta prioritet. Att alla eleverna mår bra tycker jag är den självklara grundförutsättningen för en bra skola, säger Mikael Öst.