Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfsborg tjänade 2,1 miljoner på EM

Det lönar sig att ha landslagsmän.
Fråga Elfsborg.
Snart kommer en check på drygt 2,1 miljoner kronor från Uefa.
– Glädjande pengar, säger ordföranden Bo Johansson till TT.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har räknat ut ersättningen till alla klubbar som släppte spelare till EM-slutspelet i somras.

För Elfsborg blev det bingo – 201 661 euro.

Räknat till torsdagens valutakurs – en euro kostar numera ungefär 10,50 efter kronans branta fall under sommaren och hösten – får Elfsborg drygt 2,1 miljoner kronor för EM-spelarna Johan Wiland och Anders Svensson.

För Bo Johansson kom beskedet som en tidig julklapp.

– Oj, det är mer än vi hade väntat oss. Men trevligt, vi hade räknat med ungefär en och en halv miljon, säger han.

Elfsborgs utdelning är maximal. Utbetalningssystemet är så konstruerat att även klubbar som spelaren tillhört två år tillbaka i tiden har rätt till pengar.

Det var inte fallet med Wiland och Svensson.

Varje dag de tillbringade med landslaget, från två veckor innan premiären mot Grekland till hemresan dagen innan midsommar, tickade 84 000 kronor in till Elfsborg.

TT: Är 42 000 kronor om dagen per spelare en skälig ersättning för att släppa spelare till ett EM-slutspel?

– Det tycker jag. Klubbarna står för ersättningen till spelarna oavsett om de spelar EM eller VM. Vi betalar månadslönerna till spelarna. Klubbarna tog tidigare hela kostnaden och även riskerna om spelaren blev skadad och så vidare, medan Uefa och de nationella förbunden tjänade stora pengar på deras spelare om jag uttrycker mig så.

– Det är rätt att klubbar som satsar på att utveckla landslagsmän får ersättning för det. Det är jätteglädjande och vi är glada och stolta över det, säger Bo Johansson.

TT: Vad ska ni göra med pengarna?

– De går in i vår ordinarie verksamhet. Vi har vetat om att vi skulle få ersättning sedan i maj, men jag trodde att det skulle röra sig om runt 1,5 miljoner kronor.

Förutom Elfsborg hade Helsingborg (Henrik Larsson och Andreas Granqvist), Malmö FF (Daniel Andersson), IFK Göteborg (Niclas Alexandersson) och Hammarby (Rami Shaaban) spelare med i den svenska EM-truppen.

Helsingborg får nöja sig med knappt 1,8 miljoner kronor eftersom klubben måste dela en del av kakan med Wigan (Granqvist).

Malmö FF och IFK Göteborg får knappt 1,1 miljoner medan Hammarby får nöja sig med drygt 700 000 kronor då även Fredrikstad ska ha en slant.

Totalt betalar Uefa cirka 6,7 miljoner kronor till de fem allsvenska klubbarna.

Summan är inte i närheten av vad Markus Rosenbergs Werder Bremen tjänade på EM-slutspelet. Klubben drog in 11, 5 miljoner kronor. Kim Källströms Lyon var inte långt och väntar på en utbetalning på 10,9 miljoner.

Totalt ersätter Uefa 180 klubbar med 456 750 000 kronor.