Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eliaz Edberg, 22, donerar sitt hår till cancersjuka: "För mig är det är bara hår"

Efter två och ett halvt år har Eliaz Edberg valt att raka av sig håret och donera det till cancersjuka. Men klippet det innebär mycket mer än så.
– Det är en symbol för min mamma, säger Eliaz Edberg.

För många är hår en självklarhet men inte för alla. Många cancersjuka tappar sitt hår under behandlingen och väljer därför att bära peruk.

I tonåren drabbades Eliaz Edbergs mamma av bröstcancer. Hon tappade sitt hår och i samma veva valde han att raka av sig sitt hår för att stödja hennes kamp mot cancern.

Läs också: Tände ljus i kampen mot cancern

– När mamma tappade sitt hår tog hon det inte så hårt, hon satte fokus på att bli frisk för mig, mina bröder och pappas skull. I stället för att lägga fokus på att tappa håret, säger han.

I dag är han 22 år gammal och har sparat ut sitt hår. Det hela började med ett vad mellan Eliaz och hans kompis, om vem som kunde spara ut sitt hår längst. Nu har han valt att raka av sig det och göra något meningsfullt av det.

– För mig är det bara hår, det har inte en sådan stor betydelse. Men för någon annan kan det betyda mycket. Att kunna ge någon möjligheten att få långt hår igen skulle göra mig glad och stolt, säger Eliaz Edberg.

Men det är inte bara att gå till frisören och säga att man vill donera sitt hår. Det måste ha en viss kvalitet.

– Det ska vara obehandlat, inte permanentat, färgat eller slingat. Det krävs en längd på minst 20 centimeter. Håret ska vara fräscht och naturligt helt enkelt, säger Emelie Nyqvist, frisör på Salong Bella Donna.

För Eliaz Edberg kändes det naturligt att raka av sig håret och skänka det till cancersjuka.

– Har man långt hår och man ändå ska klippa av sig det tycker jag absolut att man kan tänka på det. Men det är upp till var och en. När jag vet att det går till cancersjuka var det ett lätt val. Jag gör det också i samband med att mamma fyller 50, säger Eliaz Edberg.