Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Bergström: Den nya ministern har inga traktorlån eller kalvhinkar att diska

Jag sopade spån och diskade kalvhinkar medan jag lyssnade på Stefan Löfvens regeringsförklaring i måndags. Som så ofta med liknande tal tyckte jag att det mesta lät bra och hoppfullt. Vad som blir verklighet återstår att se, och att det inte nämndes så mycket om lantbruk och matproduktion som jag hade önskat får jag väl ha överseende med.

Jag gläds i alla fall åt att många av Centerns krav för att stötta den här regeringen bottnar i företagande, jordbruk, skog och äganderätt. En bra motvikt till Socialdemokraternas och framförallt Miljöpartiets politik. 

Den nya jordbruks-, ursäkta jag menar förstås landsbygdsministern, är Jennie Nilsson (S). Hon kommer från Hylte i Halland, sisådär sjuttio mil söder om Sundsvall, och har varit aktiv i politiken i många år.

Jennie Nilsson har ingen företagarbakgrund och inget förflutet i lantbruket. Hon har sannolikt inga traktorlån, ingen växtodlingsplan och inga kalvhinkar att diska. Det enda vi har gemensamt hon och jag är kanske arbetet inom vården? Jennie Nilsson har jobbat som vårdbiträde och jag är undersköterska. Men förstår hon mina utmaningar som lantbrukare? Kan en hallänning se vilka förutsättningar jag har som köttbonde i Västernorrland? Kan Jennie Nilsson som socialdemokrat påverka företagsfrågor i rätt riktning så att jag kan fortsätta producera ren, klimatsmart mat på ett vettigt sätt? 

Ja, kanske det! Jag vet inte än, men jag hoppas. Och jag väljer att ha tillförsikt och en positiv inställning så länge. Bara att ha en regering och en minister är ju trots allt en väldigt bra början.

Även om vi lantbrukare är en krympande skara så finns vi fortfarande över hela landet

Jennie Nilsson är den som kommer att hantera mina frågor nu och jag förutsätter att hon är kompetent och insatt i dem. Jag tror även att det unika läge vi har, med januariöverenskommelsen, öppnar upp ett mycket bredare synfält.

Nilsson har säkert mängder med kunskap och det hon inte har får hon se till att skaffa sig. Även om vi lantbrukare är en krympande skara så finns vi fortfarande över hela landet och vi vill berätta. Jag vill berätta. Om vad jag tror krävs för att Sverige ska bli bättre på att ta tillvara vår fantastiska natur och producera bra mat. Vad vi behöver för att kunna driva företag där åkermarken finns. Hur vi ska kunna arbeta med djur och odling och samtidigt leva normalt och ha familj.

Jag tror att det är precis där, i glappen mellan stad och land, förälder och företagare, skattebetalare och basnäringsidkare som ministerns stora fokus bör ligga. Att det är där nyckeln till ett starkt Sverige finns. 

Jag hoppas att en socialdemokratisk landsbygdsminister, kanske framförallt en minister som tidigare har arbetat inom vården, ska kunna se att det vi skapar här ute på landet till stor del handlar om trygghet. Tryggheten att alla människor, även de som går i skolan, är sjuka, gamla eller har dåligt med pengar ska kunna äta mat som är schysst producerad. Att det skapas jobb, både här och i stan, och en trygghet i att vi värnar om de resurser vi har till vårt förfogande.

 Elin Bergström