Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin från Sundsvall fixar jul i sitt torp på Hemsön: "Det är ett speciellt liv här på ön"

Sundsvallsfamiljen Lindström/Berglund köpte charmigt torp på Hemsön. På 38 kvadrat har de allt de behöver för ett lugnt liv på landet.
– Vi tycker om att vara nära och tillsammans, säger Elin Lindström.

Frosten blänker till i gräset när novembersolens strålar letar sig igenom skogspartiet vid det lilla torpet på Hemsön, norr om Härnösand. I fönstren lyser juleljusen och apelsiner med nejlikor ger en härligt julig känsla.

Elin fick tips av en kollega att torpet låg ute till försäljning på Facebook – och det var kärlek vid första ögonkastet. Här har familjen Lindström/Berglund hittat ett andrum i vardagen.

– Vi letade först i Västerbotten som vi båda kommer ifrån. Sedan dök det här upp och Härnösand är billigare än Sundsvall. Jag har alltid haft en dragning till torp. Det här är byggt 2009 och det kändes så lättskött – vi gillade landskapet, stranden och bergen.

Läs också: Följ med hem till Elins radhus i Sundsvall som lockar tusentals på Instagram (publicerades i februari 2016)

Torpet med sina 38 kvadrat är byggt i gammal stil med äldre detaljer. Den tidigare ägaren hade öga för byggnadsvård. I maj blev köpet klart och familjens första sommar i torpet blev en sommar med dåligt väder.

– Det var nog tur att vi var lite nykära med tanke på vädret. Vi visste inte hur barnen skulle tycka det var att bo på en ö en hel sommar men det har fungerat fint.

Det är litet och trivsamt och julstämningen är påtaglig, i kaminen sprakar en brasa. Elin har pyntat med kvistar och smågranar, ljusslingor och levande ljus. Runt altandörren hänger en lingongirlang.

– Man virar lingonris runt grön trädgårdstråd, det går att göra den hur lång som helst och kanske pynta ett bord eller en julgran.

Torpet är uppdelat i tre avdelningar, köksdelen ligger till vänster. En köksbänk delar av köksdelen och matplatsen där ett gammalt slagbord rymmer hela familjen.

– Det där är jag så nöjd med, jag fyndade det på Blocket, säger Elin och ler.

En vit, nätt pinnsoffa passade perfekt liksom de udda stolarna som står runt bordet. På en bricka har Elin samlat mässingsljusstakar och på fönsterbrädan står kvistar av gran och en. Elin trycker in nejlikor i en apelsin.

– Det här doften är så härlig, det här kan man också göra med barnen, tipsar Elin.

Elin lägger in mer ved i kaminen.

– Min sambo är från Byske i Västerbotten så det var nästan som ett tecken att det stod en Byskeugn här.

Färgskalan i torpet går i gult och grönt och det ger en varm och hemtrevlig känsla. Elin blandar loppisfynd med lite nytt och lite gammalt och stilen på Hemsön skiljer sig från känslan i radhuset i Sundsvall.

– Jag har tänkt att jag ska hitta gröna grejer och då blir det lite roligare, för det är lättare om man inte letar efter något specifikt. Jag hade ju rätt mycket grejer på lager, jag har nog tänkt att om jag får ett torp i framtiden...

I mitten av rummet finns ett hus i huset. Det har tegelplattor som tak och på insidan finns en förbränningstoalett. I vardagsrummet står två sängar och på dem ligger Medelpadsfiltar i starka och klara färger.

– De är så varma och goa att ha här.

Ovanför vardagsrummet har familjen byggt ett loft där de sover på rad.

– Det blir en väldig närhet att bo så här och det är mysigt. Ingen kan stänga in sig i ett rum – och det är ju både för- och nackdelar med det förstås. Men det bästa är att man alltid kommer ut, vilket väder det än är.

Ö-livet kräver lite planering, de bunkrar och storhandlar och sommarens gäster brukar ta med sig det som saknas. Sommaren i torpet är ett liv i enkelhet, här finns ingen dusch så familjen badar och tvättar sig i havet.

– Det är lite Gotlandskänsla här på Hemsön. Man lever så enkelt och det är något jag gillar. Det tar tid att diska när man inte har diskmaskin men det blir en rätt mysig syssla.

I december väntar ett julbak med vänner. Några juldagar kommer att spenderas i torpet. Elin njuter av att uppleva torpet under årstidsväxlingarna.

– Nu på hösten har det varit mysigt att vara inomhus med sprakande brasa, filtar och mys. Vi har varit här på helgerna under hösten men inte så ofta sedan vi stängde av vattnet.

I framtiden finns planer på en utedusch, gäststuga och kanske en punschveranda.

– Vi är lite modigare här än vad vi är inne i stan, det är lite mer förlåtande att renovera här.

BILDEXTRA:

Här finns fler Hemma hos reportage:

► "Hellas" rev ut det mesta och skapade ett hem med bistrokänsla på Alnö – lånade ut köket till Kalla

► Ett av Sveriges nordligaste passivhus står klart i Sundsvall – egendesignat, energisnålt och modernt

► Familjen lämnade Umeå för Timrå – driver inredningsbutik på webben från hemmet

► Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag