Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Lockneus – en ung präst med stort engagemang

26-årige Elin Lockneus i Matfors är kristen socialist. Hon är radikal som Jesus lär ha varit. Hon blev prästvigd hösten 2013 och de senaste två åren har hon arbetat som komminister i Tuna-Attmar församling.

Annons

Elin Lockneus växte upp i ett arbetarhem i Viksjö i sydvästra Ångermanland. Hennes pappa jobbade på nuvarande Metso som konstruktör. Hennes mamma arbetade på förskola och var kyrkopolitiskt aktiv. Elin är yngst i en syskonskara med en bror och en syster samt en numera avliden syster.

Det var friluftslivet som dominerade och på vintrarna handlade det mycket om snöskoteråkning och pimpelfiske för Elin. När Elin växte upp fanns det fortfarande en låg- och mellanstadieskola i Viksjö.

– Det fanns ju inte så många barn men det var en förmån att få växa upp på en mindre ort, det var en fin barndom och jag tyckte mycket om att gå i skolan i byn, minns Elin.

Elin hade bestämda åsikter och grubblade mycket i uppväxten. När dåvarande biskopen gjorde ett besök i byskolan så frågade Elin om man måste tro på Gud för att bli präst. Biskopen svarade ungefär att det blir ju svårt att bli präst om man inte tror. Elin tyckte mest att biskopen var tråkig och pratade för mycket.

Efter högstadiet i Härnösand funderade hon först på att välja programmet samhällsvetare i gymnasiet men hon kom till insikt om att hon ville prova något mindre vanligt. Det blev en flytt till Vadstena och natur- och friluftsprogrammet där.

Hon bodde på internat under de tre åren i Vadstena och blev engagerad i församlingen där, bland annat som konfirmandledare. Mer och mer kom tankarna på att bli präst. Tiden i Vadstena kom att prägla Elin andligt.

Hon träffade även sin blivande man Oscar som var frikyrklig. De två följdes åt till Umeå där Elin läste teologi i fem år och Oscar läste till jägmästare.

– Pusselbitarna föll på plats för mig och jag fick en yrkesroll som kändes helt rätt. Jag tror ju på en kärleksfull Gud som älskar alla och nu fick jag en möjlighet att dela med mig av min tro och att lyssna på andra. Jag är bra på att beskriva verkligheten och att fånga tankar med ord.

I januari 2014 fick Elin sin tjänst som komminister i Tuna-Attmar församling. Oscar och Elin och deras två barn bor i Matfors.

– Det här är en folklig församling där stämningen är lättsam och jordnära. Jag tycker om människorna här. Det är församlingsborna som styr mitt jobb.

Elin är medlem i Vänsterpartiet och har funderingar på att så småningom engagera sig politiskt. Hon tycker att hon har mycket att uträtta både som präst och i samhällsfrågor. Och hon lär inte flytta från Matfors i första taget.