Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson: Hej student, nu är tiden din – den är din viktigaste ägodel

Det är inte långt kvar nu. Till dess att varje minut som passerar kommer att vara din alldeles egna. Kanske har du, liksom jag gjorde, gått runt med känslan av att inte passa in under din studietid. Att du känt dig som ogräs i Edens trädgård och vill ryckas bort. Då kommer det bara bli bättre nu.

Jag har ett ärr på min kind som jag ibland får frågor om var det kommer från. Det är inte resultatet av en attack från ett djur eller en cykelolycka. Jag kan inte ens cykla. Otroligt men sant. Ärret kommer från en plastikoperation jag gjorde när jag var tio år gammal. Att plastikoperera sig vid en så ung ålder låter märkligt men det är så det benämns i papperna från sjukhuset. Ett ingrepp som inte är gjort för att förhindra skada utan för att förändra ett yttre attribut.

Läs även: Skolor triggas sätta höga betyg – vad ska man med A:n till om man egentligen inte kan nåt?

Ett födelsemärke skars bort och kanterna kring det förfinades med en kirurgisk sax. Det lät som om det var gummi som klipptes. Liksom trögare än när man klipper genom tyg eller papper.

Jag var oerhört bestämd redan då och det fanns inget annat att göra än att låta mig få bort det. Varför?

För att det störde mig så mycket att inte se ut som alla andra. Eller det jag då tänkte var som alla andra. Jag var överlycklig att bli av med något som gjorde att jag stack ut. Vilken ironi då det är något jag idag sätter ett värde på.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Något som är ännu mer ironiskt är att dagen jag opererades var det skolval. Då elever får rösta inför ett ordinarie val för att lära sig om demokrati och skolans resultat visar rådgivande hur unga människor resonerar. Jag gav upp möjligheten att ge min åsikt för att göra ett ingrepp som skulle få mig passa in i någon form av mall jag skapat i mitt huvud.

Jag trodde inte när jag låg där och lyssnade på ljudet av en sax som klipper genom hud att jag åtta år senare skulle sitta i den församling som styr skolan i min hemstad Sundsvall. Och idag är tiden allt för mig. Att lägga min tid på rätt saker har blivit något jag återkommande utvärderar. Och de gånger tiden har slösats bort blir det något att berätta om för andra. På så sätt vinns tiden tillbaka.

För Plus-kunder: Här anländer Sundsvalls studenter till balen – vi sände live från Södra berget

Om berättelsen kan få någon att komma ihåg sitt eget värde och prioritera det som ger något. Därför vill jag säga till dig min vän att värdera din tid som din allra viktigaste ägodel.

Hitta en förebild att gå bakom men se till att trampa upp dina egna spår. Ännu viktigare är det att ha någon som går bakom och kan ta emot dig om du faller. Det hade jag när jag föll för några månader sedan. Omge dig med människor som vill dig väl. Och om du skulle befinna dig i ett rum där någon vill dig illa, se till att ha den personen bredvid dig och inte mittemot. Då kan din energi inte tas från dig.

Läs även: Avhoppade M-politikern Elin Nilsson: 16 februari – kvällen jag skulle gå under jorden

Uttala det du vill uppnå högt. Det är halva vägen dit. Se till att syftet med det du gör är viktigare än hur du gör det. Så om du tappar din plattform tappar du inte dig själv på samma gång.

Och om en gnista du försöker fånga kommer flygande mot dig – kom ihåg att ogräs brinner bättre än det allra färskaste gröna gräset.

Elin Nilsson

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel