Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson: Jag skäms över mitt län – varför tolererar vi snedstegen från vänster?

Under mandatperioden som gått har vi kunnat följa vändorna kring Socialdemokraterna i Västernorrlands splittringar. Strider mellan dess företrädare från olika kommuner i länet gällande placering av vårdenheter. Bortkastade miljoner på ytterst tveksamma avtal. Ledande politiker har avverkats på löpande band. Nu släpps Kantar Sifo:s opinionsmätning nedbruten på länsnivå. Den visar på ett underkännande av det socialdemokratiska ledarskapet.

För Plus-kunder: Ny Sifo-undersökning – Socialdemokraterna i länet i fritt fall: "Jätteallvarligt"

Samtidigt som House of Cards utspelar sig i de regionala och kommunala ledningskorridorerna pågår ett verkligt drama utanför. Där otryggheten upplevs större på offentliga platser och sjukvården är ett öppet sår. De människor som jobbar med att göra samhället tryggare och patienter friskare har inte fått rätt förutsättningar. Från båda dessa organisationer larmas det och anställda inom dem väljer att lämna. Vad gör den styrande majoriteten åt det?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

När jag gick i nionde klass och engagerade mig politiskt inom Moderaterna upplevde jag och mina vänner ibland att vi inte blev lyssnade på. Att klassrummet behövde bli mer demokratiskt med ökat elevinflytande. Det var och är en viktig fråga som behöver jobbas med långsiktigt. Ett utvecklingsarbete som är konstant och ska växa organiskt. Att kunna vandra tryggt på gatorna och få rätt vård i tid är inte det. Där handlar det om rättigheter och inte om önskemål. Ingen ung tjej ska behöva tänka att: ”Jag uppskattar om jag inte blir våldtagen när jag går hem från fritidsgården.” Ingen ung kille ska behöva tänka att: ”Vad roligt det vore om jag inte blir rånad på stan ikväll.”

Vårt grundläggande samhällskontrakt är ingen önskelista. Att leda en politiskt styrd organisation är att anta ett kontrakt av ansvar gentemot både anställda inom den och medborgarna som påverkas av den. Partiets interna önskelista som innehåller ökad makt och positionering ska inte prioriteras högst av dem som valts att representera alla som lever och verkar i länet. Jag skäms över att Västernorrland är det län där landstingsekonomin ligger i botten. Mer än jag skäms är jag ledsen. För dem som inte får rätt vård i tid och dagligen drabbas av det svaga ledarskapet.

Från Moderaterna har vi nu en uppgift att visa på skillnaderna i politisk ambition. Att vi vill förbättra polisens arbetssituation och ha fler poliser ute på gatorna. Att vi vill säkra kvaliteten i sjukvården och att personalen ska välja att jobba just här istället för att söka sig någon annanstans. Där har vi ett år av stenhårt arbete framför oss.

Jag tror inte att Socialdemokraterna inte bryr sig om medborgarna som bor här. Det är min övertygelse att den stora majoriteten av de som engagerar sig politiskt gör det med ett gott syfte. Men det finns något bekymmersamt i att gång på gång bli omvald och att makten är konstant. När förtroendet är statiskt och inte omprövas lämnas utrymme för dem som företräder den att sväva ut långt från det de valdes för.

I vårt län är allting socialdemokratiskt styrt. De sju kommunerna och regionen. Den större delen av länets riksdagsbänk består av S-ledamöter. Det finns en tradition här av att tolerera fler felsteg från vänster än från höger. Det måste finnas en gräns för hur långt den toleransen sträcker sig. Gränsen är nådd när huvudfokus flyttats från en politik som värnar våra grundläggande rättigheter till interna maktstrider.

Elin Nilsson

Moderat sedan tio år tillbaka

Läs även:

Uppmaning från andra sidan Atlanten: Fortsätt att kämpa för en bättre vård i Västernorrland

Jag blir förbannad över politikernas sätt att sko sig på vården

Jag vill veta att jag blir omhändertagen av utvilad personal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel