Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson (M) polisanmäler nya hot: "Ingen ska få tysta mig"

Moderatpolitikern Elin Nilsson har utsatts för nya hot på nätet.
Hon har nu gjort en polisanmälan efter att ha fått ett foto på sin hemadress och texten "passa dig väldigt noga".
– Ingen ska få tysta ner mig, säger hon.

Den unga moderatpolitikern har utsatts för hot förr. Den gången ledde inte hoten till någon dom.

Nu hoppas hon att de ska göra det i stället.

– Det är jätteviktigt. Folk pratar om nätet som att det vore nytt. Nu kan vi inte säga det längre. Det måste komma domar så att fler vågar anmäla och känner att de tas på allvar, säger hon.

Den här gången är det på hennes, för allmänheten öppna Snapchat, som hoten kommit.

Läs också: Bohlin: Elin Nilsson kör sitt eget race – som vanligt

En person har skickat två meddelanden. Det första är ett ytligt påhopp. Det andra är otäckare.

Med en bild på hennes adress på en datorskärm och texten "passa dig väldigt noga", tycker hon att hoten passerat ännu en gräns.

– Jag får rätt många påhopp om mitt utseende. Men skickar någon en bild på min adress och den texten börjar det bli obehagligt. Jag vill inte leva begränsat, men jag kan bli lite nojig om någon tittar för länge nu.

Har du förändrat ditt sätt att leva på grund av sådant här?

– Jag vill inte göra det. Hittills har jag inte gjort några större livsförändringar. Men jag är extra vaksam om någon tittar längre. Ett liv där jag behöver vara misstänksam mot folk är inte värt att leva. Det blir ju en säkerhetsfråga för närstående också. Jag vill inte att min familj ska råka illa ut.

Hon har gjort en polisanmälan om hoten.

Och det är alltså inte första gången.

– Tidigare har det kommit på Facebook, men sedan tagits bort av användaren. Då har det varit väldigt administrativt och segt att spåra. Men då har jag ringt upp personens arbetsgivare och sagt vad som hänt, så får de ta itu med det. Jag tycker att det är viktigt att ta tag i. Problemet är att folk gör så här. Inte att vi utsatta inte förhåller sig till vad de önskar.

Hur orkar du?

– Jag har bra stöd runtomkring mig. Av personer jag litar på och som står nära. Ibland har jag mått dåligt, ibland bättre. Just nu är det uppåt. Jag har aldrig funderat på att sluta med det jag gör. De kan inte tysta mig, säger Elin Nilsson.

Läs också: Familjen får stanna hos Elin Nilsson: "Kommer inte säga att de måste gå"