Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson (M) till hård attack efter chocksifforna: "Vi måste byta ledning"

M-politikern Elin Nilsson rasar efter chockbeskedet om skolans miljonunderskott. "Vi måste byta ledning i nämnden", säger hon. "Jag har inte gjort annat än att ta tag i det här", kontrar João Pinheiro (S).

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

Under onsdagen kom beskedet att budgetprognosen för barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvall ligger på minus 88 miljoner kronor.

En orsak är en kraftig personalökning där 300 personer har anställts i Sundsvalls skolverksamheter på två år – i förhållande till 200 nya elever.

– Har man den kulturen att inte kommunicerar till varandra, då blir det så här. Då får man skolledare som inte håller sin budget. Vi är på väg att bli den nya socialförvaltningen nu, säger Elin Nilsson (M).

Enligt henne har personalökningarna främst skett i gymnasieskolan.

– Det är framför allt där som man ökar sina kostnader. Det enda som går runt är elevhälsan men även där är det sämre, säger hon.

Vad behöver göras nu?

– Vi behöver ett nytt ledarskap i nämnden. Det som framför allt behöver ske är att politiken tar på sig ledartröjan och inte skjuter ifrån sig ansvaret på tjänstemännen. Det är inte så att vi har mindre pengar i Sundsvalls kommun än någon annanstans utan det här är ett slappt ledarskap, säger Elin Nilsson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro (S) säger att kostnadskontrollerna har brustit och att det krävs nya rutiner.

– När vi gjorde det här stoppet i slutet på förra året trodde vi det var en klar signal om att man måste hålla sina budgetar. Vi har jättemycket folk som skulle kunna ta tag i det här, men det finns inte. Jag tror att det kan vara så att man har vant sig vid att det kommer mer pengar men det gör det ju inte.

Du säger att andra kan ta tag i det här, du är ordförande i nämnden och ytterst ansvarig?

– Jag har inte gjort något annat sedan jag klev på än att ta tag i det här.

Hade nämnden kunnat göra något annorlunda?

– Nej, inte med det underlaget vi har haft. Vi har de pengarna vi har och kan göra någonting när vi får signaler.

Att det saknas signaler, tyder det på brister i kommunikationen?

– Nuvarande organisation har brister när det gäller ansvarstagande och då menar jag avståndet mellan förvaltning och de här enskilda enheterna. Det har inte fungerat och det är säkert en följd av den organisation vi har haft.

Behöver den politiska ledningen bli tydligare?

– Jag hoppas att jag har varit tydlig i alla fall, och att politiken har varit tydlig.

Tjänstemännen arbetar nu med analyser och en åtgärdsrapport, och enligt Pinheiro ska skolområdescheferna komma med förklaringar till nyanställningarna.

– Senast i juni vill vi ha en plan som håller, säger han.