Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson om näthatarna: "Jag hoppas att fler ber om ursäkt"

Elin Nilsson gav ett ansikte åt näthatets offer.
Efter vår granskning kom en snabb ursäkt från en Sollefteåbo, som förolämpade henne i en facebookkommentar.
– Jag hoppas att fler ber om ursäkt, säger Elin Nilsson.

Kommunpolitikern Elin Nilsson (M) har stått i centrum under hela veckan i vår granskning av näthatet. Tillsammans med Sofia Mirjamsdotter och Lina Norberg Juuso berättade hon öppet om de hot och kränkningar hon fått ta emot.

De tre män som vi sedan sökte upp hade på ett eller annat sätt skrivit kränkande kommentarer mot just Elin Nilsson och fick chansen att förklara sig.

Mitt i händelserna har sedan Nilsson följt utvecklingen.

– Jag mår mycket bättre efter er granskning. Under lång tid har jag stått ensam i det här. Partiet har inte haft någon plan i stort för hur man hanterar sådana här saker när någon drabbas. När ni sökte upp de här personerna så visade ni samtidigt att det rör sig om helt vanliga människor och ansvaret flyttas från mig till dem. Nu får de stå till svars för sina handlingar utan att jag behöver förklara hur jag förhåller mig till det, säger hon.

En av dem, Andreas Helander, var ångerfull och valde att be om ursäkt för sin kommentar där han kallat Nilsson för "ful".

– Bra att han gör det, men det borde fler göra. Förutom han har ytterligare en person bett om ursäkt under den här tiden, säger hon.

Tror du att fler tänker göra det?

– Ja, det tror jag. Med tanke på hur många det är som skrivit så borde betydligt fler skriva och be om ursäkt. För det är inte okej att bete sig på det här sättet.

Vilka reaktioner har du fått den senaste veckan?

– Precis som vanligt har jag fått kommentarer om mitt utseende och att jag inte ska tro att jag är något. Det som är skillnaden är att jag upplevt ett stort stöd hos den breda massan av folk och det känns jätteskönt. Det här gör att jag kan sätta punkt och få till en nystart.

Elin Nilsson fick för en tid sedan ta emot hot vilket gjorde att kommunen satte in vakter vid politiska möten.

– Det kommer jag även i fortsättningen att ha då det fortfarande finns en hotbild riktad mot mig, säger hon.

Hur går du vidare efter det här?

– Jag hoppas och tror att klimatet ska bli bättre. Men är glad över granskningen och att folk får stå till svars och att så många hört av sig. De här attityderna måste förändras.