Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson om vägen till politiken och livet utanför – och om vad många inte vet om henne

Hon är knappast obekant i Sundsvall, Elin Nilsson.
Moderat politiker, Bigbrother-deltagare – inte rädd att synas eller höras.
Men vem är hon bortanför rampljuset?
– Jag är extremt lugn och lever avskalat, säger hon.

Elin Nilsson har många bollar i luften – men är i Sundsvall mest känd som politiker. Hon sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna och är ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Under intervjun är det också den hon ständigt återvänder till. Politiken.

– Jag kom in på politiken av en slump. Jag är uppväxt på teater och har egentligen haft planen att jobba med teater sedan jag var liten.

Men oavsett vad Elin Nilsson jobbar med, nu eller i framtiden, har det aldrig varit något snack: Hon vill vara med och påverka.

– Jag kommer alltid engagera mig i samhällsfrågor, säger hon.

Elin Nilsson växte upp på Södermalm i Sundsvall och var ett av de där barnen som aldrig kunde sitta still. Och hon ville alltid skriva eller berätta historier. Energin fick ett naturligt utlopp på teatern, där Elin Nilsson började som sjuåring.

– När jag sedan gick i skolan upptäckte jag att många saker var skeva. Som livlig teatertjej tog jag mycket plats, och det var inte riktigt okej som tjej.

Elin Nilsson berättar att hon ingick i ett starkt tjejgäng på högstadiet. De gick "på rad och inte i led".

– Vi tog plats men var snälla och stod alltid upp mot mobbning. Det var mycket girl power redan då.

På den vägen fortsatte det. Elin Nilsson skrev mycket noveller och historier om varför killar kunde vara på ett visst sätt, men inte tjejer.

– Sedan hittade jag av en slump Moderata ungdomsförbundet. Deras frihetstanke och tanke om att alla är individer med en egen vilja oavsett bakgrund tilltalade mig.

Hon började involvera sig mer och mer i politiken. Släppte teatern.

– Men för mig spelar det ingen roll om jag sitter i riksdagen eller påverkar genom att skriva teater. Bara jag pratar med människor och lyssnar på dem.

Läs också Elin Nilssons insändare: Det är ett problem att vara kvinna i Norrland

Elin Nilsson pratar mycket. Lugnt och tydligt. Hon sitter framåtlutad över bordet, med rak blick. Berättar att folk brukar lyssna när hon pratar.

– Jag är lugn i det jag säger och bråkar inte om småsaker. Jag har aldrig höjt rösten i ett offentligt sammanhäng.

Det är inte alltid vad folk tror om henne. Elin Nilsson stöter på en del förutfattade meningar.

– De som aldrig har träffat mig tror att jag är hetsig och bråkig. Att jag gör mycket på impuls. Men allt jag gör är väldigt genomtänkt.

Hon beskriver sig själv som lugn, sansad och omtänksam. Hon lyssnar gärna, vill hjälpa människor och blir aldrig arg på folk – snarare på strukturer och samhällsproblem.

I oktober la Elin till ytterligare en grej på cv:t. Hon klev in i Big brother-huset och blev dokusåpastjärna. På så sätt ville hon nå ut med sin politik.

– Folk kan störa sig för att de tror att jag bara vill synas och höras. Men jag vill visa att jag är öppen och att de kan prata med mig. Att jag var med i Big brother handlar inte om mig som person, utan om att det jag säger måste få genomslagskraft.

När Elin Nilsson inte jobbar umgås hon gärna med sina vänner. Och då blir det mest prat – inte så mycket aktiviteter.

– Jag gillar att prata och har inget behov av att göra en massa saker. Jag har inte heller behov av en massa materiella saker, jag lever avskalat.

Hon fortsätter:

– Det många inte vet om mig är att jag är extremt miljömedveten. Jag äter mest vegetariskt, köper nästan bara kläder på second hand och blir galen på att mat slängs i onödan. Det är värt att tjafsa om.

Läs mer om Elin Nilsson

Ledare: Elin Nilsson kör sitt eget race. Som vanligt.

Elin Nilsson (M) talar ut om mobbningen i Big Brother