Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Nilsson rasar mot valet av skoldirektör: "En politisk lathet"

Då två av de tre kandidaterna hoppade av erbjöds den sista kandidaten jobbet som ny skoldirektör i Sundsvall. Nu reagerar moderatpolitikern Elin Nilsson mot rekryteringen, som hon hävdar har skötts oseriöst.
– Det politiska ledarskapet i den här nämnden är svagt, säger hon.

Rekryteringen av en ny skoldirektör till Sundsvalls kommun har avslutats. Då två av de tre lämpliga kandidaterna har valt att hoppa av rekryteringen så kommer nuvarande tillförordnad skoldirektör Lars Karlstrand erbjudas jobbet.

Nu riktar Elin Nilsson (M) i barn- och utbildningsnämnden skarp kritik mot hur rekryteringen har skötts.

– Det är ytterst märkligt att man inte gör som vilket seriöst företag som helst och inleder en ny rekrytering. Som det är nu så har man valt den enda kandidaten som finns kvar bara för att det blir bekvämt, säger hon.

Rekryteringen inleddes i slutet av 2015 och rekryteringsgruppen har bestått av kommundirektör Stefan Söderlund, barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro (S), vice ordförande Hans Zetterquist (V) och Elin Nilsson. Enligt Elin Nilsson var hon den enda som reserverade sig mot beslutet.

– Man kan inte göra så mycket när man är en mot tre, men jag tycker att det är väldigt konstigt att inte Stefan Söderlund säger ifrån i det här. Sätts det så höga politiska mål som det faktiskt har gjort så tycker jag att man måste rekrytera därefter, säger hon och fortsätter:

– Vi har satt ett mål om att ha Sveriges bästa skola, men nu visar det sig att man inte ens anstränger sig tillräckligt mycket för att rekrytera Sundsvalls högst politiska tjänsteman. Det är en politisk lathet och jag tycker inte att man tar sitt uppdrag på allvar.

Rekryteringen av den nye skoldirektören inleddes efter att dåvarande skoldirektör Tommy Nilsson lämnade sitt uppdrag under 2015. Redan då valde Moderaterna att kritisera nämndens ordförande João Pinheiro.

– Socialdemokraterna borde välja en ny ordförande till nämnden. Så lågt är mitt förtroende för honom. Under den här rekryteringen hade jag hoppats att Stefan Söderlund hade gått in och tagit ett grepp om organisationen, men det har tyvärr inte skett, säger Elin Nilsson.

I ett mejl till Sundsvalls Tidning hävdar dock João Pinheiro att Elin Nilsson knappt var med under rekryteringen.

"Det hade varit bra om Elin Nilsson hade varit med i processen som hon uteblev ifrån. Hon får stå för sina åsikter men processen har gått helt rätt till", skriver han.

Också Hans Zetterkvist är stark kritisk till Elin Nilsson. I ett mejl skriver han bland annat att ingen annan rekrytering har varit lika djup och bred som denna och att Elin Nilsson flera gånger bortprioriterat rekryteringsarbetet.

Stefan Söderlund vill inte bemöta den kritik som Elin Nilsson framför mot hans arbete. Däremot poängterar han att processen har följt kommunens vanliga ordning vid rekryteringar.

"Vi har utgående från den kravprofil som fack och arbetsgivarparter tagit fram genomgått ett rekryteringsförfarande med intresseanmälningar och search", skriver han i ett mejl.

Läs mer:

Efter hoten mot Elin Nilsson sätts vakter in

Elin Nilsson (M) polisanmäler nya hot