Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Rombo fick Schymbergstipendiet

Den 24 april hade Alnöbördiga hovsångerskan Hjördis Schymberg fyllt 101 om hon hade varit i livet.

Men hennes gärning går vidare. I måndags fick sopranen Elin Rombo det första stipendiet ur hennes minnesfond.

Annons

När Hjördis Schymberg avled den 8 september 2008 var hon 99 år gammal. Medan hon fortfarande var i livet donerade hon sitt barndomshem till en stiftelse att använda för sång- och musikändamål, men efter hennes bortgång visade det sig att hon också avsatt pengar i en minnesfond. Varje år skulle ett stipendium delas ut till "någon ung, begåvad sångare".

Eftersom Elin Rombo just nu spelar Susanna i Mozarts Figaros bröllop på Kungliga Operan mottog hon stipendiet där. Stipendiesumman är 25 000 kronor.

Elin Rombo har tidigare belönats med bland annat Jenny Lindstipendiet 1999 och Birgit Nilsson-stipendiet 2009. 2006 var hon en av tre finalister till det svenska Solistpriset. Hon tog examen vid Operahögskolan i Stockholm 2003 och har även studerat vid Brandon University Queen Elisabeth II i Kanada. Redan under studietiden i Stockholm sjöng hon vid Kungliga operan, då som Christa i Janaceks Fallet Makropoulus.

Hon har synts i SVT bland annat som solist i Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, och i Tillsammans för världens barn. Den innevarande operasäsongen innefattar henne bland annat rollerna som Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan och Susanna i Figaros bröllop. Hon sjunger också ett soloparti i Brahms Ein Deutsches Requiem tillsammans med Chicago Symphony Orchestra under Riccardo Mutis ledning.