Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Rombo fick Schymbergstipendiet

Den 24 april hade Alnöbördiga hovsångerskan Hjördis Schymberg fyllt 101 om hon hade varit i livet.

Men hennes gärning går vidare. I måndags fick sopranen Elin Rombo det första stipendiet ur hennes minnesfond.

När Hjördis Schymberg avled den 8 september 2008 var hon 99 år gammal. Medan hon fortfarande var i livet donerade hon sitt barndomshem till en stiftelse att använda för sång- och musikändamål, men efter hennes bortgång visade det sig att hon också avsatt pengar i en minnesfond. Varje år skulle ett stipendium delas ut till "någon ung, begåvad sångare".

Eftersom Elin Rombo just nu spelar Susanna i Mozarts Figaros bröllop på Kungliga Operan mottog hon stipendiet där. Stipendiesumman är 25 000 kronor.

Elin Rombo har tidigare belönats med bland annat Jenny Lindstipendiet 1999 och Birgit Nilsson-stipendiet 2009. 2006 var hon en av tre finalister till det svenska Solistpriset. Hon tog examen vid Operahögskolan i Stockholm 2003 och har även studerat vid Brandon University Queen Elisabeth II i Kanada. Redan under studietiden i Stockholm sjöng hon vid Kungliga operan, då som Christa i Janaceks Fallet Makropoulus.

Hon har synts i SVT bland annat som solist i Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, och i Tillsammans för världens barn. Den innevarande operasäsongen innefattar henne bland annat rollerna som Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan och Susanna i Figaros bröllop. Hon sjunger också ett soloparti i Brahms Ein Deutsches Requiem tillsammans med Chicago Symphony Orchestra under Riccardo Mutis ledning.