Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elisabet Zemturis (MP): Vi behöver alla bli klimatsmarta – för mänsklighetens framtid

För att rädda mänskligheten behöver vi stoppa uppvärmningen av vårt jordklot - man allt behöver inte bli till det sämre!

Politiker och forskare måste åtgärda kolkraftverken över hela jorden. För det krävs tuffa beslut av politikerna och mycket pengar måste satsas på forskning/utveckling av klimatvänliga energikällor.

Men det vi kan göra, var och en, är att stanna upp och vara nöjda med det vi har. Om vi handlar mindre, så behövs mindre energi till att framställa allt vi handlar. Köp begagnat - byt med varandra - laga det som går sönder...

Vi kan inte fortsätta handla mat och varor från andra sidan jordklotet, i den utsträckning vi gör nu.

Vi kan även slippa stress och dåligt mående, genom att vända inriktning på våra liv. Från att sträva efter att bli rik på pengar, till att sträva efter ett rikt liv. Att umgås, ta initiativ till nya bekantskaper, uppleva saker, vara ledig mer, få tid för sin hobby, och så vidare. Fundera på hur det skulle kännas att byta en del av löneökningen mot ledighet istället. För om vi handlar mindre, behöver vi mindre pengar.

Det politikerna också måste göra är att ta beslut, för att minska vårt ohållbara transporterande. Vi kan inte fortsätta att sitta en och en i bilar som åker ung samma väg, och vi kan inte fortsätta handla mat och varor från andra sidan jordklotet, i den utsträckning vi gör nu.

Det vi vinner på det (förutom mänsklighetens överlevnad), är att klimatvänliga transporter kommer att utvecklas till det bättre, ju mer vi åker med dem. Kollektivtrafiken kommer att kunna utvecklas till att bli tätare, billigare och gå på fler sträckor i glesbygd. Att kunna ta sig ut i Europa med tåg blir enklare, och man kan hitta semesterplatser på "tågavstånd" som är lika intressanta som de med flygavstånd.

Att inte transportera varor och livsmedel från länder långt härifrån, gör att vi kan utveckla lantbruk och odling och tillverkning av det vi behöver, här i Sverige istället.

Vi befinner oss alla, oavsett om vi vill det eller inte i en brytpunkt just nu. För att rädda mänsklighetens framtid, så behöver vi alla ta beslut som är bra för klimatet. Och om alla gör lite blir det jättemycket tillsammans!

Elisabet Zemturis, ordförande i Miljöpartiet Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel