Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon bakar kakor på jobbet – och spelar elitfotboll på fritiden: "Något annat alternativ finns inte"

Tårtor, bakelser och småkakor. Lagkapten och fotbollstränare. Bland bakverken på Eclair konditori hittar man elitfotbollsspelaren Ida Markström. "Vissa dagar hinner jag bara hem och vända", säger hon.

Annons

SDFF:s lagkapten Ida Markström är både lagkapten, elitspelare och fotbollstränare. För att få ihop vardagen måste hon även hinna med att jobba.

Inne på Eclairs konditori är det full fart. Bland bakelser, tårtor och fotbollsinspirerade dekorationer står SDFF:s lagkapten, Ida Markström. Som fotbollsspelare i Elitettan krävs det planering och åter planering för att få ihop vardagen.

– Det krävs väldigt mycket planering. Man lägger hundra procent på jobbet och hundra procent på fotbollen. Det krävs mycket av oss, det gör det. Men det funkar ju, det måste funka – något annat alternativ finns inte, säger Ida Markström.

Läs mer: Skador, drömmen om allsvenskan och karriären som fysioterapeut: "Det finns både förebilder och de jag vill vara bättre än".

När SDFF tog steget upp i Elitettan i höstas innebar den redan hektiska vardagen ännu mer struktur. Spel i Elitettan innebär längre resor, tuffare matcher och tuffare motstånd.

När arbetsdagen lider mot sitt slut går det inte att komma hem och ha middagen ogjord.

– Mat måste alltid finnas färdigt hemma. Det går inte att komma hem och först då börja planera vad som ska ätas. Efter att vi gick upp i Elitettan krävs det ännu mer av oss spelare. Det är så klart roligt också! Man strävar alltid efter att spela på så hög nivå som möjligt.

Vissa dagar är jäktigare än andra. Utöver sin egen fotbollskarriär är Ida även fotbollstränare för barn och ungdomar, vilket innebär ytterligare tre träningspass i veckan.

– Såna dagar hinner jag nästan bara hem och vända.

Inne på konditoriet där Ida Markström jobbar finns lämpligt nog fotbollsinspirerade dekorationer att köpa.

När bortamatch står på schemat för SDFF påverkas ofta jobbet.

– Vi har precis som Giffarna matcher som innebär långa resor. Vi har matcher i Malmö, Göteborg och Kalmar och då kan vi oftast inte jobba fredagar. För att få det att funka får vi ofta ta ledigt från våra jobb.

Att det blev jobb just på ett konditori är ingen slump. När kartongerna packats och flyttlasset gick från Gävle till staden mellan bergen hjälpte klubben henne att ordna med ett jobb som skulle gå att kombinera med fotbollen.

– Jag har en halvtidstjänst här och sedan har jag träningen med barn och ungdomar. Som jag känner i nuläget tror jag inte att jag skulle klara av att ha ett heltidsjobb, vilket många i laget har.

Läs mer: Sandra Sandberg om vardagspusslet som kvinnlig elitfotbollsspelare och drömmen om Allsvenskan.

Som i de flesta andra damfotbollslag finns det inget annat alternativ än att jobba på sidan om fotbollen. När bortamatcher och likande påverkar arbetet betalas en mindre ersättning ut för förlorad arbetstid.

– Vi har ju inte samma ekonomi som herrarna. Det är inget damfotbollslag som kan konkurrera med herrarna på den fronten. Men klubben hjälper till i den mån den kan, men det handlar inte om stora ersättningar. Vi måste jobba för att få ihop det.

För tre år sedan genomfördes den första provträningen i SDFF. Sedan dess har mycket hänt. Nu är hon bland annat kapten i laget.

Den självklara drömmen för lagkaptenen är att enbart kunna fokusera på fotbollen.

– Självklart skulle jag vilja ha den möjligheten. Men jag tycker att det är roligt att träffa folk och i det här jobbet träffar jag väldigt mycket människor som är intresserade av fotboll och som brukar komma hit och diskutera fotboll. Men det är klart, när det ser ut som det gör går det inte att ge hundratio procent på sin fotbollskarriär.

Jobb och fotboll är det som tar upp mest tid för Ida Markström. Att hinna med något annat kan vara svårt, men inte omöjligt.

– Det är svårast att få till det med fritiden, allt som man har på sidan av. Det blir samma upplägg varje dag – vakna, gå till jobbet, hem och käka, träna, äta igen och sedan sova. Det finns inte tid för så mycket fritid.

Det huvudsakliga umgänget finns inte helt oväntat i laget.

– Vi hänger ju ihop. Vi är lediga samtidigt, när vi väl är lediga och vi tränar ihop och tillbringar många timmar tillsammans. Det umgänge jag hinner med blir i princip på träningar och matcher.

Att det blev jobb på just ett konditiori är ingen slump. När flyttlasset gick från Gävle hjälpte klubben henne att ordna med ett jobb som skulle gå att kombinera med fotbollen.

Trots att vardagen ibland är både stressig och kan vara svår att få ihop finns motivationen att fortsätta alltid där.

– Det är så roligt att spela fotboll. Det är själva lagidrotten, att man får så mycket av varandra. Vissa tider är det tuffare och andra tider är det lättare. Så länge det är roligt funkar det.

Fotbollen går oftast i första hand, vilket gör att även familj och nöje påverkas. I Ida Markströms fall gillar dock familjen att komma och kolla på matcher, vilket gör att familjen och fotbollen går att kombinera.

Just nu är det huvudsakliga målet att stanna kvar i Elitettan.

– Det är klart att man vill spela så högt som möjligt. Jag trivs jättebra i laget och i Sundsvall och nu ska vi jobba för att hålla oss kvar i Elitettan. Det är det enda man tänker på nu.

Mer läsning

Annons