Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elitlicensen hotad

I augusti måste GIF Sundsvall uppvisa ett positivt eget kapital för att få elitlicens för 2015.

– Efter de åtgärder som genomförts är vår bedömning att vi ska klara det om vi följer budget, säger avgående ordföranden Eric Bäcklund.

Annons

GIF Sundsvall skickade på fredagen ut ett pressmeddelande där det förkunnades att föreningen gör ett resultat på minus 3,9 miljoner kronor för verksamhetsåret 2013.

Året innan var resultatet minus 3,1 miljoner kronor och inför 2013 sa GIF att målet var att stärka det egna kapitalet med 0,5–1 miljoner kronor.

En målsättning som misslyckats rejält.

– Vi kommer att ha ett stort negativt kapital i koncernen och det måste vi leva med i ett antal år framåt, konstaterar Eric Bäcklund.

Men redan i höst måste GIF Sundsvall visa upp ett positivt eget kapital. Vid årsmötet i fjol uppgav föreningen att man hade ett eget kapital på 700 000 kronor för koncernen, men fick bakläxa. Anledningen var att det värde som klubben uppgett på två fastigheter inte godkändes av licensnämnden. Därför är Giffarna nu inne i ett kontrollår.

– Vi har elitlicens för 2014 och måste visa upp en ekonomi i balans per augusti 2014. Vi måste uppvisa ett positivt eget kapital, säger Bäcklund.

– Efter de åtgärder som genomförts är vår bedömning att vi ska klara det om vi följer budget. Då har vi elitlicens för 2015. Sen får vi se vart det slutar, men annars genomförs en ny åtgärdsplan.

Det åtgärdsprogram som redan genomförts inleddes under senhösten och skulle innebära årliga besparingar på fyra miljoner kronor.

– Det handlade främst om personalkostnader, hälften på kansliet och hälften på sporten. Grovt sett försvann två tjänster på kansliet samtidigt som vi har något färre spelare i A-lagstruppen nu och framför allt har vi en billigare trupp än i fjol, säger Bäcklund.

Men underskottet ökade och efter nyår då beslutade en enig styrelse om ytterligare åtgärder.

– Där ingick att hitta en uppgörelse med klubbchefen om att gå skilda vägar.

Det har man också gjort. Örjan Folkesson, som tillträdde i oktober 2012, ska jobba kvar till midsommar. Under tiden kommer Johan Nikula, som föreslagits som ny ordförande, att jobba parallellt med Folkesson. Detta förutsatt att Nikula väljs till ordförande vid årsmötet den 11 mars.

Är tanken att sedan anställa en ny klubbchef?

– Självklart behövs en stark ledare, men det blir en fråga för den kommande syrelsen, säger Eric Bäcklund.

Örjan Folkesson säger i pressmeddelandet att han med facit i hand borde ha ägnat mer tid åt ekonomisk uppföljning. Borde inte styrelsen också ha legat på för att se till att det verkligen gjordes?

– På alla styrelsemöten, som vi har en gång i månaden, är den ekonomiska prognosen en viktig punkt. Den var positiv till och med september, i oktober fick vi en indikation på att prognosen var negativ.

Hur kunde det helt plötsligt bli en sådan stor skillnad?

– Jag kan bara hålla med Örjan om att han skulle ha lagt mer tid på ekonomisk uppföljning och mindre tid på framtidsplaner och annat.

Sedan 2008 har GIF Sundsvall haft fyra olika klubbchefer. Har rekryteringsarbetet varit för dåligt?

– Absolut, vi får ta på oss en del av den skulden. Målsättningen är att ha kontinuitet på alla poster i föreningen, det är en viktig framgångsfaktor. Det är en besvikelse att vi inte lyckats där, det har varit flera byten.

– Sen tror jag också att många underskattar hur komplext arbetet som klubbchef i en förening är. Det gäller att ha många strängar på sin lyra samtidigt för att få till det.

GIF Sundsvall, Timrå IK, Granlo BK och Sundsvall Dragons har alla haft stora ekonomiska problem det senaste året. Vad du några samband?

– Jag har inte full insyn i de andra föreningarna, så det är svårt att uttala sig om dem. Men jag kan säga att vi alla tycks ha svårt att locka publik till arenorna. Det finns också väldigt starka sponsorer i regionen, men vi slåss alla om att skapa värden för dem och det är en utmaning.

– För oss handlar det också om den löpande ekonomiska uppföljningen. Har man rätt koll så äger man också besluten själv. Där har vi varit svaga.

Efter fyra år som ordförande får Eric Bäcklund ett trist slut på sin post.

– Ja, det känns jättetråkigt. Otroligt tråkigt.

De rejäla åtgärdsprogram som genomförts beräknas dock ge besparingar på fem miljoner kronor, och de visar sig först på resultatet för 2014. Dessutom hoppas klubben kunna sälja de två fastigheterna under våren.

– Det känns verkligen som att det kommer att lösa sig, säger Eric Bäcklund.