Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen drömmer om att filma i Danmark

För drygt fem år sedan gick Ellen Mattsson ut teaterhögskolan i Stockholm. Redan innan hon hunnit ut ur skolan hade hon fått en roll i Dramatens uppsättning av Kamraterna.
- Det var ju så klart fantastiskt, jag blev jätteglad. Jag trodde inte att det var sant.

Sedan dess har Ellen Mattson gjort ett otal roller på den stora nationalscenen, men även i filmer och tv-serier. För drygt två år sedan såg vi henne i En uppstoppad hund där hon spelar nattbiträdet som struntar i vad alla andra säger och som gjort det norrländska "sch" till något extra i sitt uttal.

– Den var rolig att göra och jag känner mig väldigt nöjd med den rollen.

Ellen är glad över sitt yrkesval och säger att hon haft otrolig tur som fått så många rollerbjudanden. Men livet som frilansande skådespelare kan ändå vara påfrestande.

Vad är svårast som skådespelare?

– Det är fritt och roligt och jag kan bestämma själv. Men samtidigt som man ska göra det man tror på och står för, ska man även försörja sig. Vår rektor brukade säga att "en skådespelare kan aldrig vara arbetslös, bara inkomstlös." Det säger allt. Man kan alltid läsa manus och fundera på vad man skulle kunna göra. Vi jobbar hela tiden.

Finns det något som du tycker är jobbigt att göra på scenen eller framför kameran?

– Själva spelandet är mest bara njutningsfullt. Det värsta handlar oftast om praktiska saker. Vissa kvällar när man ska gå från barnen. Eller när man ska göra sig i ordning och någon ska mäta ens midja eller hålla på med hår och hud, men då brukar jag bara ta ett djupt andetag och låtsas att jag är glad.

Trots baksidorna med frilansandet är det ändå det som hon vill göra även i fortsättningen. I framtiden drömmer Ellen även om att filma utomlands.

– Jag skulle gärna prova på att arbeta i Danmark. Jag är halvdanska och kan språket. Det skulle vara spännande tycker jag.

Förebilderna är den amerikanska megastjärnan Meryl Streep, men även vår egen Lena Endre.

– Sen finns det otroligt många i min ålder som är bra. Det är stenhård konkurrens.

För tillfället ligger hon lågt och tar bara några enstaka jobb där minstingen Sam som bara tre månader kan vara med. Och Ellen planerar att vara mammaledig från teater i några månader till.

– När de är så här små är det så mysigt, men sen när de blir ett år vill man sätta ut dem med en röd prislapp på. När de fyller fyra brukar de kunna bli rätt okej igen, säger Ellen och skrattar.

Mer om:

Ellen Mattsson

Fyller: 35 år den 5 december 2008.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Sambon Robert Jelinek, dottern Liva, 7 år och sonen Sam, 3 månader.

Aktuell: Filmar på nästa version av SVT:s serie Graven. Spelar under december in radioteater. Medverkar i biofilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen".

Karriär i korthet: Gick ut teaterhögskolan 2004. Har medverkat i flera uppsättningar på Dramaten, bland annat Måsen, Anna Larssons hemliga dagbok och Flyktbilen. Har gjort flera filmer: Innan frosten, Den nya människan, Underbar och älskad av alla. Spelade med i tv-produktionen En uppstoppad hund och i tv-serien Främmande fågel som sändes i höstas.

Om att fylla 35: "Det känns bra för jag är frisk. Jag har ingen åldersångest, men jag brukar inte vara särskilt ångestfylld heller."

Så firar jag födelsedagen: "Jag ska åka ut till Arlanda och hämta en av mina bästa kompisar som kommer från Köpenhamn. Hon ska fira födelsedagen med mig."

Teater eller film: "Det är den klassiska frågan, men jag kan inte välja. Drömmen är att fritt få välja mellan radio, tv, film och teater."

Gör mig på gott humör: "Tv-serier som Vänner eller Sex and the city. Annars ser jag gärna svensk film. Jag tycker att det är intressant att se och samtidigt bli uppdaterad på vad mina kollegor gör."