Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellen Persson blir förbundskapten

Flickbandyn växer vidare i Söråker, som hittills i höst och vinter haft hela nio tjejer på olika landslagsläger.
Jättekul och jag vågar nästan lova att det kommer att finnas Söråkersspelare med i F15-landslaget som ska möta Finland här hemma 22–23 februari, säger Ellen Persson, tränare och mångårig ledare på ungdomssidan i Söråker.

Ellen låter säker. Och tacka för det.

Det är nämligen hon själv som tar ut laget i egenskap av förbundskapten för Sveriges yngsta landslag på dam- och flicksidan.

Det här är nytt och jag har fått uppdraget som kapten, bekräftar Ellen Persson, som dock inte gillar att prata om sig själv.

I stället vill hon lyfta fram klubbens tejejer och dambandyn över huvud taget.

När jag höll på som aktiv för...länge sedan (slutet av 1980-talet) fanns det fortfarande ett par klubbar igång i Medelapd. Selånger hade väl lagt ner, men Söråker hade lag och även i Njurunda kämpade man på. Dessutom drog HAIK i Härnösand till sig några duktiga tjejer härifrån.

Ellen själv (då med flicknamnet Sjöberg) kombinerade själv bandyspelandet med en satsning på fotboll, både som spelare, ledare och domare. Och för de som följt landskapslagen under 1990-talet vet att Ellen från Timrå i flera omgångar var disktritksförbundskapten för Medelpads tjejer på elitlägret i Halmstad.

Men sedan några år tillbaka har bandyn varit prio ett för familjen Persson. I alla fall vintertid. Med skridskoskola, bandyskola och regelrätta träningar.

En satsning som nu bär frukt.

I form av ett helt gäng landslagsaktuella tjejer i olika åldrar.

Sofie Josefsson är äldst. Hon har flyttat till Sandvikens bandygymnasium i höst och både hon och Siri Englund, som är en annan före detta Söråkerstjej, är med i SAIK:s lag i damallsvenskan. I F17-SM valde hon ändå att spela för oss i Söråker och så tillhör hon F17-landslagets trupp, berättar Ellen Persson och fortsätter rabbla namn:

– Lisa Krohn, Maja Westerlund och Marianne Norberg (målvakt) i Flickor 16. Och så fem tjejer i F15: Emma Karlsson, Hanna Hörnberg, Marita Avila, Emilia Aldengård och Josefine Haglung.

Någon eller några ur den sistnämna kvintetten kommer också att få dra på sig den blå-gula landslagsdressen hemma på Söråkers iP i februari.

Men vilka kan jag inte säga för tillfället, säger Ellen Persson och låter med ens litet hemlighetsfull.