Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elnätet kopplas bort i unikt energitest i Timrå: "Här finns bästa förutsättningarna i Europa"

Hela Åstön ska kopplas från elnätet – för att medverka i ett unikt miljöprojekt.
Ett nytt system ska byggas som endast drivs av förnybara energikällor.
– Det har inte provats i praktiken tidigare – Åstön blir de första, säger Jan-Erik Olsson, ordförande i styrelsen för projektet.

Annons

På Åstön finns 200 kundanslutningar till elnätet, det tillsammans med miljön på ön blev avgörande för att utses som den unika testplatsen för ett nytt energisystem.

– Vi har kollat på platser över hela Sverige och även i Europa men Åstön hade bästa förutsättningarna för just det här projektet, säger Jan Erik Olsson, ordförande i styrelsen för projektet.

Läs också: Snart säljstart för radhus med eget garage på Norra kajen: "Vi har fått utöka antalet visningar"

Det är Eon som står bakom projektet och i spets står Jennie Sjöstedt som är projektledare. Projektet går ut på att under perioder koppla bort Åstön helt från det befintliga elnätet och i stället bygga ett nytt energisystem. Det nya systemet ska drivas av enbart förnybara energikällor så som vindkraft och solceller där tanken är att så många hushåll som möjligt ska ha solceller på sina tak.

– Anledningen är givetvis att det är så vi tror att framtida lokala energisystem kommer att se ut, mycket av produktionen kommer från hushållen själva, säger Jennie Sjöstedt.

Läs också: Oleg i Bergeforsen har skapat ett speciellt hus med inspiration från Bulgarien: "Det är helt unikt"

Projektets mål är att se hur det nya systemet fungerar i praktiken. Teoretisk sett ska det fungera men Eon vill testa för att se hur det fungerar med riktigt väder och riktiga kunder. På Åstön är det många fritidhus men det är 200 anslutningar till elnätet och det anses vara ett lagom antal för detta projekt. Målet är att hitta en väg till ett elsystem som är bättre för miljön och för en hållbar framtid.

Vindsnurran som ska upp på ön är mycket mindre än de som finns runt om i landet i dag, bara en tredjedel så stor. Även ljudet är reducerat, och detta ska tillsammans med solcellerna räcka att producera energi så det räcker för alla boende på ön.

Läs också: Sundsvallsföretag satsar på miljövänligt husbygge: "Bara dumt att inte ta den vägen"

– Den största utmaningen är ju att det inte alltid är sol eller att det inte alltid blåser, men kunderna vill ju alltid kunna ha lamporna tända, säger Jan-Erik Olsson och fortsätter:

– Det ska vi lösa genom att ha ett batteri som ska kunna lagra energin.

Liknande projekt har testas men aldrig med samma omfattning som detta.

– Det är jätteroligt att vara med och få möjligheten att satsa tid, pengar och resurser för att hitta ett alternativ för framtiden, säger Jan-Erik Olsson.

Lars Höglund är regionchef på Eon Sundsvall, och vid informationsmöten som hållits om projektet för de boende på Åstön har han fått övervägande positiva reaktioner.

– De har varit mest positiv respons, man är glada över att få vara med om ett så unikt projekt, säger han och fortsätter:

– Det här kommer ju sätta Åstön på kartan. Det är ju trots allt ett i praktiken otestat projekt som kan göra stor skillnad i framtiden.