Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsäkerhetsverket varnar för farlig julbelysning

/
  • Butikschef Houtan Ebrahim på Rusta uppger att man alltid kontroller så att varorna har rätt märkning.
  • Butikschef Houtan Ebrahim på Rusta uppger att man alltid kontroller så att varorna har rätt märkning.
  • Tommy Wallinder sätter upp sin julbelysning på huset på Alnö. En prydnadsbelysning han tänker bygga på år för år.
  • Tommy Wallinder sätter upp sin julbelysning på huset på Alnö. En prydnadsbelysning han tänker bygga på år för år.

Snart tändas tusentals juleljus och för många hem är starskottet första advent. Vi pyntar och lyser upp den mörka decembermånaden med olika arrangemang utom- och inomhus. Men se upp det kan vara farligt.

Annons

Elsäkerhetsverket genomför tester på julbelysningen. På verkets hemsida framgår att nästan hälften av produkterna som testats fått försäljningsförbud. Statistik från 2011 visar att andelen försäljningsförbud bland julbelysning är mycket högre än annan belysning, och de fel som hittas är allvarligare än på annan belysning.

För många varuhus och affärer är julbelysningen en stor produkt. Inte minst på Rusta som packat upp åtskilliga hyllmeter inne i butiken. – Vi är noga att kontrollera så att alla elprodukter vi säljer har en EC märkning, säger Houtan Ebrahimi, butikschef. Hittar vi någon produkt som inte har godkänd märkning kommer den aldrig in i butiken.

Julbelysningsförsäljningen är en stor produkt hos Rusta. Och Houtan Ebrahimi konstaterar att intresset efter julpynt med belysning är något som ökar.

– Vi har kanske blivit mer och mer inspirerade av USA.

Ännu är det dock knappast några privata villor i regionen som når upp till samma belysningseffekt som i filmen – Ett päron till farsa firar jul - med Chevy Chase. Och när det gäller utomhusbelysning så är det viktigt att läsa på förpackningen att det verkligen är sådan belysning det handlar om.

Houtan Ebrahimi tycker inte att det är någon speciell produkt som efterfrågas mer än andra. Han anser att kunderna ofta är medvetna om vad man vill ha och köper efter sitt eget behov och tycke.

Olycksfallsutredare Lars-Göran Nyhlén, räddningstjänsten i Sundsvall tipsar om att jordfelsbrytare är en bra försäkring. Något som förbättrar chanserna om det skulle uppstå något elfel.

– När det gäller elrelaterade bränder i samband med jul i vårt område har jag inga säkra uppgifter, säger han. Jag kan dock inte påminna mig om att vi under fjolåret fick rycka ut på någon brand eller olycka av den anledningen.

Han tror däremot att det händer incidenser som aldrig larmas in. Några av de vanligaste felen enligt Elsäkerhetsverket är att lampor trillar loss, dragavlastningen lossnar och att produkterna saknar eller har felaktig märkning, något som kan få förödande konsekvenser. Andra faror med den bristfälliga julbelysningen är bränder och giftig rökutveckling.

Tommy Wallinder köpte i somras en villa på Alnö och har långtgående planer på hur han ska julpynta huset. I år blir det endast framsidan.

– Jag köpte en tio meter lång ljusslinga som ska hänga längst ner på taket, säger han. Det räckte inte så jag fick köpa fem meter till. Nu visar det sig att jag nog måste köpa tio meter till. Det får räcka för i år.

Men han räknar med att köpa ytterligare belysning nästa år.

– Jag har inte kollat om det är CE märkt, men utgår från att produkterna som säljs är säkra.

Annons