Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva hästar döda i tävlingssammanhang under 2015/2016: studie visar orsakerna

Under 2015 och 2016 har elva dödsfall inträffat på svenska travbanor. Men att hästar dör i samband med tävling är ovanligt och orsaken är inte vad de flesta tror, enligt en studie från SLU.

64 hästar dog i samband med travtävlingar mellan åren 2000 och 2014. Elva har dött under 2015 och hittills 2016. SLU-studenten (Sveriges Lantbruksuniversitet) Mette Pökelmann bestämde sig för att forska i varför under sitt examensarbete som publicerades förra året. Hon har studerat obduktionsprotokollen och sportdata från loppen där hästar dött i samband med travtävlingar och hittat andra orsaker till varför dödsfallen inträffar än vad många tror, skriver Svensk Travsport.

– De plötsliga dödsfallen i Sverige är få till antalet och verkar ha ett slumpmässigt utfall inom den tävlande hästpopulationen. När jag granskat materialet i förhållande till sportens utformning i form av ras, ålder, startmetod, årstid och distans skiljer det sig inte från sportens normalvärden, säger hon till Svensk Travsport.

LÄS MER: Efter dödsfallen: "Faller inom slumpens ramar"

Hennes studie visar att dödsfallen hos 43 av de 64 hästarna som dött under nämnda år berodde på akut cirkulationssvikt och akuta lungblödningar (se förklaring nedan). De två dödsorsakerna har stark koppling till varandra och förekommer ofta i en kombination. Ofta förklaras dödsfall hos hästar med aortarupturer, alltså en spricka eller sprickbildning i stora kroppspulsådern, men de fallen är betydligt mera ovanliga än vad många tror.

LÄS MER: Travhäst dog under lopp på Jägersro

Av de studerade dödsfallen i studien var det endast åtta av 64 hästar som dött till följd av aortaruptur. Av de åtta hade fyra dött av skador på kärlen vid krösroten - det ställe där blodkärlen som försörjer tarmarna med blod förgrenar sig. Den typen av skada orsakas ofta vid blodmask i tidig ålder som försvagar blodkärlen. Det rekommenderas därför att hästägare och skötare bör jobba med förebyggande åtgärder mot parasiter och att avmaskningsrekommendationerna ska följas noggrant.

Under förra året obducerades ytterligare sex hästar som dött vid svenska travtävlingar, skriver Svensk Travsport. Fyra av dem hade just akut cirkulationssvikt och två hade sprickor i kärlen.

Trots att dödsfallen kan se ut att vara många är det relativt få hästar som dör i samband med tävling. I snitt är det 4,3 hästar per år och 2014 innebar det 0,05 dödsfall per 1000 starter.

LÄS MER: Favorithästen Bandit avled efter målgång