Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil från Sönnsvall är i början av början på sin landslagskarriär

Annons

I stora matcher stjäl de stora spelarna de stora rubrikerna.

Så har det varit sedan Gunnar Nordahls tid och så kommer det vara långt framme i framtiden.

Titta på Zlatan.

Nära två meter lång och 100 kilo tung slänger han upp en tomtesäck full med guldbollar över axeln som om den inte vägde någonting. Sånt gör bara en spelare som kan skicka en hel nation i pension efter tre timmars arbete.

Emil från Sönnsvall kan han också, även om han är av det mindre formatet.

Fråga dansken.

För folket på andra sidan bron känner garanterat de två vid det här laget.

Den store som hade bestämt sig och ville "him" och han skulle absolut ha med sig hela fotbollslandslaget på hemresan till Paris och Frankrike. Den mindre som hjälpte till på bästa tänkbara sätt.

Arenan var Friends i kungliga huvudstaden.

Det var lördag i mitten av november, det var 49 053 åskådare på plats och det var den första av två direkt avgörande matcher mellan Sverige och Danmark om vilka som skulle spela EM-slutspel sommaren 2016.

Efter 45 minuter hittade en gammal giffare en annan gammal giffare när Mikael Lustig spelade bollen snett inåt bakåt till Emil Forsberg.

Ett tillslag med insidan av foten senare hade Sundsvallssonen skjutit 1–0 bakom en chanslös Kasper Schmeichel. Hans första fullträff i A-landslaget någonsin.

Det kommer att komma flera.

Emil Forsberg var också svensken för kvällen som föll i straffområdet i inledningen av andra halvlek varefter monsieur Ibrahimovic visade ingen pardon från elva meter.

Han kommer att komma ordna fler straffsparkar i blågula sammanhang.

Ser man på det här play off-mötet mot dansken med medelpadska ögon så hade Forsberg en fot med i samtliga svenska fyra mål (2–1 i Stockholm, 2–2 i Köpenhamn) – det händer inte Sundsvallssöner varje månad, år eller decennium i den stora vida fotbollsvärlden.

Pappa Leif sa efter 2–1-segern på Friends att Emil har alltid varit sin egen person och att hans framgång är hans egen.

Emil själv säger väldigt ofta de sex orden:

"Det är kul att spela fotboll".

Det må låta aningen trivialt, men är ändå fundamentalt och dessutom är det ett sant nöje att följa en spelare från staden mellan stadsbergen som gör skillnad i de stora matcherna.

Även om det finns en svensk som är större.

Men Zlatan från Rosengård är i början av slutet i sin landslagskarriär. Emil från Sönnsvall är i början av början på sin.

Danskdödarna av i dag som tog Sverige till Frankrike.