Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma: "Förloraren är vinnaren i Idol - hoppas han slutar som tvåa"


Läs även: Så kommer superfinalen i Idol att gå till

Annons

På fredag är det final i Idol. Programmet började sändas 2004 och jag var en trogen tittare under de första åren. Allt eftersom åren gick så tröttnade jag och tittade inte lika ofta. Förra året såg jag inte ett enda program och vet bara att vinnaren heter Lisa Ajax. Jag tror inte att jag har hört en enda låt med henne.

Det är såklart inte en hemlighet att den som vinner samtidigt är den stora förloraren. I Idol är det förödande att vinna! Vem minns Daniel Lindström, Markus Fagervall, Erik Grönwall och Amanda Fondell? Bara för att nämna några av vinnarna.

Den enda vinnaren som verkligen haft en stabil karriär är Agnes Carlsson som vann över Sebastian Karlsson år 2005. Hon är säkerligen också den enda idol-deltagaren som sjungit i kyrkan under ett kungligt bröllop.

Det är nog inte många som minns att Loreen var med i första upplagan av Idol där hon slutade fyra. Om hon hade vunnit det året är det inte alls säkert att hon sju år senare kom att vinna Eurovision Song Contest. Eller vad sägs om Danny Saucedo som år 2006 kom sexa. I dag är han en hyllad artist och låtskrivare.

Min absoluta favoritdeltagare är Amanda Jenssen som förlorade mot Marie Picasso för ett flertal år sedan. Marie vem då?! Ja, jag minns henne knappt heller.

Amanda var, och är fortfarande en hipp och excentrisk tjej med en egen stil, både sång och klädmässigt. När hon uppträdde med låten Hallelujah och föll ner på knä och tittade rakt in i kameran med ett öga (det andra var dolt under hennes vita rockiga kalufs) då grät jag så mycket att bröstkorgen hoppade och snoret yrde över min vita soffa.

En annan tjej som jag också gillar är Linnea Henriksson som gjorde Mando Diaos låt Dance with somebody och under låten slängde sig ner på knä och liksom kanade flera meter över scen a lá kaxig rockstar. Det har hänt både två och tio gånger att jag under intag av rusdrycker bara måste visa alla just detta klipp på youtube. Jag fick faktiskt feeling en gång i Björbo under en 30-års fest när Dance with somebody plötsligt dunkade igång ur högtalarna. Jag kastade mig över golvet och gjorde en slags glidtackling. Ett par upprivna svarta strumpbyxor senare var väl det strunt samma.

I år står finalen mellan Simon, Amanda och Martin. Tre begåvade människor vars guldstrupe tagit dem långt. Jag har absolut ingen aning om vem som kommer att vinna? Det kan bli vem av dem som helst, det är nog väldigt jämnt bland fansen.

Om jag inte ser till själva sången utan hur de tre går genom rutan så gillar jag Simon bäst, han är karismatisk, spännande och jag har svårt att slita blicken när han uppträder. Han är magnetisk.

Martin är kanske lite för tråkig och Amanda för mycket smilfink för min smak.

Trots att jag gillar Simon bäst hoppas jag att han inte vinner. För om han slutar trea eller två finns det större chans att jag kommer att få se mer av honom i framtiden.

Mer av Emma:

"Jag mår lika illa av männen som håller tyst"

"Tvåsamhet är inget annat än ren galenskap"

"Låt oss utan barn vara i fred!"