Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma möter unga flyktingar

Emma Amreus, 18, är en av få unga som är engagerad i Röda Korset. Sedan ett år tillbaka är hon en av de åtta frivilliga som har hand om projektet Mötesplatsen – syftet är att hjälpa och stödja flyktingungdomar som kommer ensamma till Sverige.

I Sverige betraktas man som vuxen när man är 18 år, vilket betyder att flyktingungdomar som kommer ensamma hit och har fyllt 18, inte får samma hjälp och stöd som de som är omyndiga och därför betraktas som barn.

2007 startades projektet Avspark, ett samarbete mellan Röda Korset och Rädda Barnen, just för att hjälpa och stödja den utsatta grupp som utgörs av flyktingar mellan 18 och 25 år som kommer till Sverige utan anhöriga.

Mötesplatsen är en av fyra delar i Avspark, och drivs av Emma och sju andra frivilligarbetare. Dörrarna till Slink In i Sundsvall står öppna varje onsdag mellan 18 och 21 och hit kan ungdomarna komma för att få hjälp med olika saker, ställa frågor eller bara umgås med andra ungdomar och vuxna.

- Vi vill att Mötesplatsen ska vara en plats dit ungdomarna kan komma och koppla av och känna sig trygga, säger Emma.

- Här kan killarna få hjälp och stöd när det gäller att exempelvis ta kontakt med Migrationsverket eller en advokat, men hit kommer de också för att umgås och ha kul och hitta på saker.

Vad de gör på mötesplatsen är olika från gång till gång. Tillsammans hittar de på olika aktiviteter som bowling, brännboll, eller kanske grillning på Norra berget när det är säsong. De har också varit på teater och på Boda Borg, men andra gånger kanske de bara stannar på Slink In och pratar, umgås och spelar spel.

- Allt beror på vad som är möjligt och på vad killarna vill.

Killarna, kallar Emma dem, för de är bara killar.

- Vi har haft någon enstaka tjej, men det är ovanligt, eftersom man oftast inte vågar skicka iväg tjejer ensamma.

Varje gång kommer upp emot tjugo killar och de flesta är från Irak eller Afghanistan. Några har fått uppehållstillstånd, men de flesta är asylsökande.

Många av killarna kommer varje gång och har lärt känna varandra och de som jobbar där. Emma berättar att det visserligen har förekommit någon dispyt mellan flyktingar med olika religioner, men att killarna för det allra mesta kommer bra överens. Och det märktes när vi var på besök förra onsdagen. Då var det pepparkaksbak och pepparkakshusbygge som stod på schemat och ett tjugotal killar dök upp. Efter en liten samling och genomgång bjöds det på fika och sedan togs kavlarna fram. Stämningen var på topp och det pratades och skrattades i ett. Kurdiska, persiska och afghanska flög tvärs och kors över lokalen, men även svenska utbyttes förstås.

Emma går Ledarskapsprogrammet på Skvadern, och det hela började med att hon hittade en folder från Röda Korset i skolan. Den fångade hennes intresse och hon ringde och hörde sig för. På så sätt blev hon engagerad i det som heter Internationella Gruppen, ett annat projekt inom Röda Korset, och det var därigenom hennes och Mötesplatsens vägar korsades.

Och på Mötesplatsen trivs hon bra. Hon tycker att hon får mycket tillbaka för det hon gör. Förutom att hon får lära sig mycket om flyktingarnas hemländer, deras religion, språk och kultur, får hon se dem ur en annan synvinkel än massmedias.

- Vi lär känna flyktingarna på ett annat sätt än det man ser på tv och läser i tidningen. Vi får veta deras vilja, inte Migrationsverkets.

Hon hoppas att hon kommer att fortsätta jobba inom Röda Korset i framtiden, och något hon gärna vill göra är att åka som volontär, men än så länge vet hon inte vart.

Efter gymnasiet satsar hon på att komma in på Internationella socionomprogrammet i Östersund.

Förutom Mötesplatsen består Avspark av ytterligare tre delar: mentorskap, hemkunskap och läxhjälp. Mentorskap innebär att varje deltagare som vill ska få en personlig kontaktperson som fungerar som ett extra stöd.

Hemkunskap hålls några gånger per termin, och där får deltagarna lära sig att laga några enkla rätter och veta vad som är vad i mataffären.

Läxhjälpen hålls varje torsdag 16-18 på stadsbiblioteket, och är inte bara öppen för ensamkommande ungdomar utan för alla ungdomar i åldern 16-25 som nyligen kommit till Sverige och behöver hjälp med svenskan.